Courtage makelaar: wat betaalt u voor de aan- en verkoop?

De courtage en de makelaar: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar, wat is die courtage eigenlijk? En hoe berekent een makelaar de kosten die u betaalt bij de aankoop of verkoop van een woning.

We berekenen als makelaar in Goes een scherp tarief. Daarvoor kunnen we helpen uw droomwoning aan te kopen. Of zorgen we juist voor de verkoop van het huis dat u gaat verlaten. 

Dus wat de wens ook is, wij zorgen er op basis van een scherpe courtage voor dat we u er goed mee van dienst kunnen zijn. Dat doen we bij de aankoop en bij de verkoop, op basis van een scherp percentage. We berekenen een percentage van de verkoopprijs, zodat we bij verkoop een duidelijke motivatie hebben om die voor u zo hoog mogelijk te maken. 

Kosten bij aankoop

Wilt u een huis kopen en betaalt u daarvoor courtage aan de makelaar? Het gaat om kosten die u maakt voor de begeleiding door de makelaar. Dus profiteert u van het brede netwerk in de regio, van de goede contacten met andere makelaars of van de kennis van de woningmarkt? Het voorkomt een miskoop en helpt misschien om er sneller tussen te komen dan anderen.

In de beide gevallen heeft de makelaar veel te bieden. Het kan het verschil maken tussen de woning van uw dromen en een huis waar u anders misschien aan was voorbijgelopen. Op die manier is de courtage van een makelaar het eigenlijk altijd waard. Vooral in vergelijking tot het bedrag dat u betaalt om de woning te kunnen kopen. 

Courtage bij verkoop

En gaat het juist om courtage van een makelaar bij verkoop? Een makelaar doet voor het percentage courtage meer dan alleen het daadwerkelijk verkopen van de woning. 

Het gaat om de volledige begeleiding. Dat begint met een woningopname en het maken van foto’s. Om het huis online op een overtuigende manier te presenteren, net als bijvoorbeeld in een brochure. Er zijn allerlei mogelijkheden voor, iets waar de makelaar natuurlijk meer over kan vertellen.

En twijfelt u hoeveel courtage een makelaar rekent? Het is natuurlijk verstandig om daar vooraf afspraken over te maken. Zorg dat goed duidelijk is wat de kosten zullen zijn. We zullen als makelaar in Goes altijd een vrijblijvende offerte uitbrengen. Dat voorkomt verrassingen, omdat u in plaats daarvan precies weet waar u aan toe bent. 

FAQ over de courtage

En heeft u vragen over de courtage van een makelaar? We hebben de meest voorkomende vragen en de antwoorden daarop voor u op een rij gezet:

 • Is de courtage aftrekbaar?
  Nee, de courtage die u de makelaar betaalt is helaas niet af te trekken van de inkomstenbelasting. Het gaat om kosten die u maakt voor de woning, in plaats van voor de financiering daarvan. De kosten voor de financiering mag u onder voorwaarden wel aftrekken, maar dat geldt helaas niet voor de makelaarscourtage.
  Let op: dat geldt niet alleen bij ons als makelaar in Goes. De courtage aan iedere makelaar is niet aftrekbaar, vanwege de regels die de Belastingdienst daarvoor hanteert. 
 • Wat is de gemiddelde courtage?
  Hoeveel bedraagt de gemiddelde courtage in bijvoorbeeld Goes, in Zeeland en in Nederland? Het is een vraag die we regelmatig krijgen. De percentages verschillen, maar het gaat vaak om 1 tot 2 procent, of net iets minder. Houd er rekening mee dat met name online makelaars minder kosten maken. Ze bieden een minder uitgebreide dienstverlening en geen persoonlijke begeleiding. Dat scheelt courtage, al leidt het soms ook tot lagere verkoopprijzen of belangrijke punten die over het hoofd worden gezien. 
 • Is de courtage onderhandelbaar?
  Dat is een lastige vraag, omdat we alleen naar onszelf kunnen kijken. We berekenen als makelaar standaard een scherpe courtage. Dat betekent dat de tarieven in principe niet onderhandelbaar zijn. Was dat wel het geval geweest? Dan berekenen we eigenlijk te veel, waardoor iemand die niet onderhandelt te veel betaalt.
  Aan de andere kant zullen er vast andere makelaars zijn die wel de mogelijkheid tot onderhandelen bieden. Soms helpt het om een deadline voor de verkoop te stellen. Of om in te leveren aan services en dienstverlening, zodat de makelaar u voordeliger van dienst kan zijn. 
 • Wanneer moet ik de kosten betalen?
  Wanneer u de courtage aan de makelaar moet betalen hangt af van de specialist die u inschakelt. Het is gebruikelijk dat u de courtage pas achteraf betaalt. Dit gebeurt bij de notaris, op het moment dat het huis van eigenaar wisselt. In sommige gevallen berekent de makelaar vooraf opstartkosten. 

Tip: heeft u andere vragen over de courage van ons als makelaar in Goes? Stel ons uw vragen. Of vraag een vrijblijvende offerte aan. Dan geven we graag aan voor welk scherpe tarief we de woning kunnen verkopen. Of u kunnen helpen om een droomwoning te kopen. 

Courtage makelaar

Hoe zit het met de courtage van een makelaar? We geven u graag antwoorden op al uw vragen. En berekenen zelf natuurlijk een scherp tarief, zodat we u kunnen helpen de woning voordelig te verkopen. Of u kunnen helpen een nieuwe droomwoning te vinden. In de beide gevallen zullen we bovendien scherp onderhandelen. De kans bestaat dat we de courtage aan de makelaar op die manier gewoon weer terugverdienen. U bent dan onderaan de streep extra voordelig uit.