Courtage van de makelaar: wanneer moet u die betalen?

De courtage van de makelaar: wanneer moet u die betalen? Het is een belangrijke vraag van veel verkopers van hun huis. U wilt het huis door een makelaar verkopen, en daar komen kosten bij kijken. Maar wanneer maakt u die over? En hoe zorgt u ervoor dat de makelaar de opdracht afrondt, voordat u de kosten voldoet?

Als makelaar in Goes krijgen we al die vragen regelmatig. We leggen u dus graag uit hoe het zit met de courtage, wanneer u die betaalt en welke mogelijkheden makelaars daarin bieden. Er geldt namelijk geen verplichting, dus een makelaar mag zelf bepalen wanneer u de courtage betaalt. 

Opstartkosten voor de makelaar

Het is gebruikelijk dat u de courtage aan de makelaar achteraf betaalt. Dus bent u benieuwd wanneer dat gebeurt? Zodra het huis verkocht is en bij de notaris van eigenaar wisselt rekent u ook af met de makelaar.

Sommige makelaars kiezen ervoor om in plaats daarvan alvast opstartkosten in rekening te brengen. Het gaat dan om kosten voor bijvoorbeeld:

  • De opname van de woning
  • Foto’s van de woning
  • Online plaatsen van de woning
  • Het bord in de tuin

Als de makelaar deze opstartkosten berekent betaalt u als het ware al een deel van de courtage. Dit bedrag brengt de makelaar in mindering op de totale kosten die u na de overdracht van de woning betaalt.

Makelaars berekenen opstartkosten om te voorkomen dat ze met lege handen staan als er geen verkoop plaatsvindt. Dus lukt het de makelaar niet om te verkopen? Of kiest een verkoper er toch voor om de verkoop te annuleren? Dan heeft een makelaar de opstartkosten alvast ontvangen, om niet te veel risico te lopen. 

Afrekening bij de notaris

Gebruikelijk is het om de courtage van de makelaar te betalen bij de overdracht van de woning. Dit gebeurt bij de notaris, op het moment dat de koopakte wordt opgemaakt. De notaris loopt de verschillende kosten langs. Het gaat om de courtage voor de (verkoop)makelaar, net als de advieskosten voor een eventuele hypotheek en het passeren van de hypotheek zelf.

Dus twijfelt u over wanneer we als makelaar in Goes de courtage in rekening brengen? Dat zullen we standaard achteraf doen. Bij de notaris, op het moment dat de woning van eigenaar wisselt. Als u het verkoopt aan de koper berekenen wij de courtage, op basis van de verkoopprijs die u met de koper bent overeengekomen. 

Courtage van de makelaar: wanneer moet u die betalen?

Dus, wanneer betaalt u de courtage aan de makelaar? Dit hangt af van de makelaar die u kiest. In sommige gevallen is er sprake van opstartkosten. Die betaalt u voordat de makelaar voor u aan de slag gaat. Gebruikelijk is het om het volledige bedrag aan courtage juist achteraf te betalen.