Is de courtage van een makelaar aftrekbaar?

De courtage van een makelaar, is die aftrekbaar? Het is een vraag die we als makelaar in Goes regelmatig krijgen. En daar moeten we helaas negatief op antwoorden. De courtage die we berekenen is niet aftrekbaar.

Dat heeft te maken met het type kosten. De courtage die u ons als makelaar betaalt berekenen we voor de verkoop van de woning en de begeleiding daarbij. Het gaat niet om de financiering van de woning. Dat is een belangrijk aspect, omdat dit bepaalt of kosten wel of niet aftrekbaar zijn. 

Niet aftrekbaar

Dus twijfelt u of de courtage voor de makelaar aftrekbaar is van de belasting? Dat is helaas niet het geval. U mag het tarief van de makelaar niet opvoeren als aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting. En dat is jammer, omdat u op die manier netto een veel lager bedrag had betaald dan wat u ons bruto overmaakt.

De courtage van een makelaar is niet aftrekbaar. Dat heeft te maken met de regels voor het aftrekken van eventuele kosten. Dit is mogelijk als u een financiering afsluit voor de hoofdwoning die u koopt. Dus sluit u een hypotheek af voor uw (eerste) huis? Dan is het onder voorwaarden mogelijk om de advieskosten daarvoor af te trekken. Net als de hypotheekrente die u betaalt.

De courtage die we als makelaar berekenen heeft niets te maken met de financiering van de woning. Dat is de reden dat u de kosten die wij berekenen niet kunt aftrekken.

Let op: dat de courtage die wij als makelaar in Goes berekenen niet aftrekbaar is ligt niet aan ons. Het is dus ook niet zo dat courtage die u bij een andere makelaar wél aftrekbaar zou zijn. De courtage is in algemene zin nooit aftrekbaar. U mag alleen kosten aftrekken die u maakt voor de financiering van een woning. En dan is er nog sprake van specifieke voorwaarden daarvoor. Hier kan een financieel adviseur of hypotheekadviseur u meer over vertellen. 

Wat is er wel aftrekbaar?

Zoekt u naar kosten voor de eigen woning die wel aftrekbaar zijn? Het gaat in ieder geval om de hypotheekrente die u betaalt. Daarnaast kunt u de advieskosten voor de hypotheek in veel gevallen aftrekken, net als de notariskosten rondom de hypotheek.

Maar maakt u bij de notaris kosten voor de verkoop of aankoop van een woning? Als het gaat om de woning, dus los van de hypotheek, kunt u de kosten daarvoor niet aftrekken. Vandaar dat bij een notaris slechts een deel van de kosten aftrekbaar is. 

Is de courtage van een makelaar aftrekbaar?

Dus, is de courtage van een makelaar aftrekbaar? Nee, dat is helaas niet het geval. Daarom houden wij het tarief zo scherp mogelijk. Zo voorkomen we als makelaar in Goes dat u een te hoge prijs betaalt om uw woning te verkopen of een mooie woning aan te kopen.