Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar?

Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar? Het gemiddelde van de kosten die makelaars berekenen geeft goed aan of een makelaar goedkoop of duur is.

Ook als makelaar in Goes houden we het gemiddelde natuurlijk goed in de gaten. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de ene verkoper de andere niet is. En dat een makelaar meer doet dan helpen bij de verkoop of aankoop van een woning alleen. 

Dat maakt het lastig om de gemiddelde courtage van een makelaar te vergelijken. Let altijd op de specifieke dienstverlening, de ervaring van de makelaar en bijvoorbeeld de regionale kennis van het (woon)gebied. 

Gemiddeld 0,85 tot 1,25 procent

Gemiddeld genomen berekent een makelaar in Nederland 0,85 tot 1,25 procent van de verkoopprijs van een woning als courtage. 

Dat is een scherp tarief, dat tegelijkertijd een behoorlijke marge heeft. Gaat het bijvoorbeeld om een woning van €300.000? Dan bedraagt de courtage €2.550 tot €3.750. Dat is een verschil van €1.200, waardoor het de moeite waard is om makelaars met elkaar te vergelijken.

En berekent een makelaar zoals wij in Goes een hogere courtage dan het gemiddelde? Dat lijkt dan duur, maar hoeft dat niet eens te zijn. Als wij erin slagen de woning sneller en voor een betere prijs te verkopen verdient dit zich snel terug. Wat dat betreft is het vaak niet voldoende om makelaars te vergelijken door alleen te kijken naar de gemiddelde courtage. 

Aftrekbaar en onderhandelbaar?

Bovendien is het verstandig om u verder te verdiepen in de courtage die u betaalt. En is die bijvoorbeeld aftrekbaar en onderhandelbaar?

Met die informatie op zak wordt het een stuk makkelijker om de gemiddelde courtage van een makelaar te vergelijken. En een beter beeld te krijgen van wat een makelaar er precies voor doet.

Het gaat om de online presentatie, de begeleiding van de verkoper en de controle op eventuele juridische fouten die er tijdens het proces ontstaan. Met een goede verkoopmakelaar in de arm worden die situaties voorkomen. Dat is van grote waarde voor de verkoper, en ook voor de koper van een woning. De gemiddelde courtage is wat dat betreft een scherp tarief om een woning netjes te verkopen. 

Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar?

Dus, benieuwd naar de gemiddelde courtage van een makelaar? Om aan de hand daarvan te bepalen of we als makelaar in Goes bijvoorbeeld goedkoop of duur zijn? We vertellen u er graag meer over. En brengen natuurlijk een vrijblijvende offerte uit, waarin we aangeven wat de kosten zijn die we berekenen. Op die manier leggen we uit welke kosten we maken, hoe we aan de slag gaan en welk tarief we daarvoor berekenen.