Is de courtage van een makelaar onderhandelbaar?

Is de courtage van een makelaar onderhandelbaar? En hoe werkt dat, wat is de beste manier om die onderhandeling in te gaan? We zijn uw makelaar in Goes. En werken zoveel mogelijk voor vaste, scherpe tarieven. 

Wij houden de courtage standaard laag. Dat voorkomt dat u te veel betaalt, als u niet onderhandelt. Of als u vergeet te onderhandelen. 

Dat betekent aan de andere kant niet dat er helemaal nooit wat mogelijk is. En dat andere makelaars daar niet op een andere manier mee om kunnen gaan. Bij sommige makelaars is de courtage daarom wel degelijk onderhandelbaar. 

Zo’n 1 tot 2 procent van de verkoopprijs

Voordat we ingaan op of een courtage van de makelaar onderhandelbaar is duiken we in de precieze kosten die u betaalt. Het gaat in de meeste gevallen om 1 tot 2 procent van de verkoopprijs van de woning.

Het zijn de gemiddelde kosten die u betaalt. Dat doet u normaal gesproken achteraf, als de woning van eigenaar wisselt bij de notaris. Op dat moment wordt de verkoopprijs betaalt, dus is het mogelijk om op basis daarvan af te rekenen met de makelaar.

Onderhandelen over de courtage

En stel dat u wilt onderhandelen over de courtage, hoe gaat dat in z’n werk? In Goes maken we dit als makelaar weinig mee, omdat we al voor scherpe tarieven werken.

Andere makelaars proberen soms een relatief hoog percentage kosten te berekenen. Of bieden veel extra services, waar verkopers niet altijd behoefte aan hebben. Dus gaat het om volledige begeleiding, tot aan de notaris aan toe? Soms is het bij makelaars mogelijk om de dienstverlening wat minder uitgebreid te maken. Ze zijn in sommige gevallen dan bereid om een wat lagere courtage te berekenen.

Tip: wilt u de makelaar aansporen om de woning zo snel mogelijk te verkopen? Soms is de courtage van de makelaar onderhandelbaar als u een deadline noemt. Dus krijgt de makelaar de woning voor een bepaalde datum verkocht? Of lukt dat juist niet voor een bepaalde datum? U kunt daar een soort prestatievergoeding aan verbinden. Op die manier is de courtage voor de makelaar als het ware een beetje onderhandelbaar. 

Is de courtage van een makelaar onderhandelbaar?

Dus, is de courtage van een makelaar onderhandelbaar? Wij onderhandelen als makelaar in Goes in principe niet over de kosten die we berekenen. We vinden het belangrijk dat iedereen hetzelfde scherpe tarief betaalt, waarvoor we onze betrokken dienstverlening kunnen aanbieden.

Dat betekent aan de andere kant natuurlijk niet dat de courtage helemaal nooit en bij niemand onderhandelbaar is. Met name als makelaars relatief weinig verkoopopdrachten hebben lukt het soms om over de prijs te praten. Houd het wel realistisch, en verbind bijvoorbeeld een deadline om tot een prestatievergoeding te komen.