Welke makelaar verkoopt het beste?

Welke makelaar verkoopt het beste en wie is dus de beste keuze? Het is een belangrijke vraag die veel woningeigenaren zich stellen.

De ‘beste makelaar’ hoeft bovendien niet voor iedereen hetzelfde te zijn. U heeft bijvoorbeeld de keuze uit traditionele en online makelaars. Ze bieden beiden hun voor- en nadelen. En bent u benieuwd waar de makelaar de meeste waarde toevoegt? We leggen uit wat makelaars doen, om op basis daarvan te bepalen wie het beste kan verkopen. 

Traditioneel of online

De traditionele makelaar speelt nog altijd een heel belangrijke rol. De makelaar neemt veel van het werk uit handen, vanuit expertise en ervaring. Als verkoper heeft u zo min mogelijk omkijken naar de verkoop.

Hier staat tegenover dat een internet makelaar vaak goedkoper is. De online makelaar rekent lagere tarieven, omdat u een deel van het werk zelf zal doen. Dat is een keuze, op basis van wat u prettig vindt.

Tip: online makelaars worden nog niet altijd even serieus genomen? Onderzoek door de Universiteit van Amsterdam heeft echter laten zien dat de verkoopprijs bij door hen verkochte woningen gemiddeld 2,7% hoger ligt dan bij traditionele makelaars. 

Wat doet de makelaar?

Om te bepalen welke makelaar het best verkoopt is het verstandig om naar de specifieke taken te kijken:

 • Advertentieteksten
  De makelaar schrijft de advertentieteksten voor de woning. Het is verstandig om daar zelf aan bij te dragen. U kunt de eigenschappen van de woning het best. De makelaar kan dat vertalen naar een aantrekkelijke en overtuigende tekst. 
 • Foto’s van de woning
  Via de makelaar komt er een fotograaf langs. Die kan dat beter dan uzelf, bijvoorbeeld dankzij een groothoeklens. En dankzij de ervaring met foto’s van woningen, om die er zo aantrekkelijk mogelijk op te zetten. 
 • Plaatsing op Funda en andere sites
  De makelaar zal de woning op Funda zetten, en/of op andere websites. Makelaars hebben daarvoor pakketten afgesloten bij de websites, bijvoorbeeld voor een plaatsing met plattegrond of met een video. 
 • Onderhandelen met de koper
  De daadwerkelijke waarde zit in het onderhandelen met de koper van de woning. Welke makelaar verkoopt het beste? Dit hangt samen met de verkoopprijs die de makelaar weet af te spreken. 
 • Opstellen van het koopcontract
  Ten slotte zal de makelaar het koopcontract opstellen. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, om juridisch zeker te weten dat het goed geregeld is. 

Welke makelaar verkoopt het beste?

Hoe moet u de beste internet makelaar vergelijken met de meer traditionele beste makelaar van Nederland? Het is moeilijk om die twee goed met elkaar te vergelijken. Ze werken op een andere manier. Denk dus vooraf na over de manier waarop u de verkoop zelf wilt doen. Of juist niet zelf wilt doen. In dat geval is een traditionele makelaar waarschijnlijk een goede keuze. Het leidt tot de beste verkoop, omdat u er zelf geen omkijken naar heeft.