Wie is de beste makelaar?

Wie is de beste makelaar? U wilt waarschijnlijk weten welke makelaar het best verkoopt. Het is lastig om daar één antwoord op te geven.

Denkt u bijvoorbeeld aan een traditionele makelaar of juist een online makelaar? De beste makelaars hebben aan de andere kant wel een aantal eigenschappen gemeen. Ze zijn enthousiast en reageren bijvoorbeeld snel.

We helpen u de beste makelaar te vinden, die u woning kan verkopen. Of die kan helpen een woning te kopen natuurlijk, als u daar zelf naar op zoek bent. Door goed rekening te houden met de belangrijke eigenschappen vindt u de beste makelaar die u goed van dienst kan zijn. 

5 eigenschappen van goede makelaars

De beste makelaars hebben in ieder geval 5 eigenschappen gemeen. Ze scoren allemaal hoog als het gaat om:

  • Enthousiasme
  • Snelheid van reageren
  • Afspraken nakomen
  • Creativiteit
  • Marktkennis

1. Enthousiasme

De beste makelaar is in ieder geval enthousiast. Het gaat om enthousiasme naar u als koper of verkoper, net als naar de andere waarmee hij of zij te maken krijgt. Dus wilt u de woning verkopen en bent u benieuwd wie de beste makelaar is om voor te kiezen? Let op het enthousiasme, lees reviews en probeer te achterhalen hoe anderen op hem of haar reageren.

Met name bij de verkoop van uw woning is het belangrijk dat de makelaar enthousiast is. Dat komt de gesprekken met potentiële kopers ten goede. Soms gaat het even niet over de woning. Een enthousiaste makelaar komt dan sympathieker over dan iemand die niet helemaal achter de verkoop lijkt te staan. 

2. Snelheid van reageren

Wie is de beste als u daarmee eenmaal contact heeft? Het is vooral prettig als een makelaar vlot reageert. Dus heeft u stukken aangeleverd? Of heeft u een vraag over hoe de werkwijze precies zal zijn? Dan is er niets zo vervelend als lang op een antwoord moeten wachten.

Bovendien is het niet nodig, omdat de beste makelaars laten zien dat het goed mogelijk is om snel te reageren. Uiteraard kunt u dat bovendien zelf alvast een keer uitproberen. Neem een keer contact op, bijvoorbeeld om te vragen hoe de verkoop er bij die makelaar precies uit zal zien. Beoordeel de snelheid van reageren, en houd er rekening mee dat dit mogelijk alleen maar langzamer zal worden. 

3. Afspraken nakomen

De beste komt de afspraken die jullie met elkaar maken bovendien netjes na. Dus spreekt u op een bepaald moment af om even te bellen of bij elkaar langs te gaan? Beoordeel of de makelaar de afspraak nakomt, of u op tijd aangeeft dat het niet gaat lukken.

Als het in het begin van het proces al lastig blijkt om de afspraken na te komen zal dat later tot problemen leiden. Het is belangrijk dat de stukken er op tijd zijn, bijvoorbeeld als u het koopcontract wilt opstellen en dat samen met de koper wilt ondertekenen. 

4. Creativiteit

Zowel een aankoopmakelaar als een verkoopmakelaar moet een bepaalde mate van creativiteit hebben. De beste makelaars zullen bij een aankoop zoeken naar woningen die u misschien niet meteen waren opgevallen. Soms voldoen die woningen toch aan de wensen, maar op een net andere manier dan hoe u daar zelf naar kijkt.

En benieuwd wie de beste makelaar is om creatief te verkopen? Vraag naar de mogelijkheden om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Benoem de duidelijke minpunten, die iedere woning heeft. En vraag de makelaar om daar op een creatieve manier mee om te gaan, uiteraard zonder de waarheid te verdraaien of iets te verbergen. 

5. Marktkennis

Ten slotte zal de beste makelaar van Nederland specifieke kennis hebben van een bepaalde regio. De makelaar is daar actief en weet dus precies wat er speelt. Het is waardevolle informatie, bijvoorbeeld om de verkoop- of aankoopstrategie zo duidelijk mogelijk op te stellen.

En kiest u voor de beste internet makelaar? De specifieke kennis van de regio zal misschien ontbreken. Het is in plaats daarvan verstandig om te vragen naar het verdere proces. Zit dit goed in elkaar en draagt het bij aan efficiëntie? De makelaar maakt daarmee een goede indruk, zelfs als de kennis van de woningmarkt aan de andere kant beperkt is. 

Wie is de beste makelaar?

Wie de beste is hangt samen met de bovenstaande eigenschappen. Een deel daarvan kunt u al beoordelen voordat u samen aan de slag gaat. Neem bijvoorbeeld alvast een keer contact op. U kunt dan zelf ervaren hoe de makelaar daarop reageert en mee omgaat.

Daarnaast is het verstandig om bijvoorbeeld reviews te lezen van andere klanten. En om u alvast in de werkwijze te verdiepen. U komt dan niet voor vervelende verrassingen te staan. In plaats daarvan weet u wat u ongeveer kunt verwachten. Dit helpt om de beste makelaar te kiezen. Die bijvoorbeeld scherp onderhandelt over de verkoopprijs of de aankoopprijs. Om er op die manier voor te zorgen dat u onderaan de streep zelfs met niet de goedkoopste makelaar toch heel voordelig uit bent.