Beste internet makelaar: tips om online te vergelijken

De beste internet makelaar kan uw woning goedkoper verkopen. Of kan u helpen om goedkoper een woning te kopen. Tenminste, dat is wat de online makelaars er zelf over zeggen.

Als u benieuwd bent wie de beste makelaars is kunt u de verschillende online aanbieders met elkaar vergelijken. En met de niet-online makelaars natuurlijk, om daar een keuze uit te maken. 

Goedkoop tot gratis: hoe werken internet makelaars?

Om de beste internet makelaar te kiezen is het belangrijk dat u weet hoe die in de meeste gevallen werken. Een paar eigenschappen geven goed aan wat u kunt verwachten:

  • Online afspraak
    Zelfs de beste online makelaar zal niet bij u langskomen voor een woninginspectie en een persoonlijk gesprek. In plaats daarvan heeft u telefonisch of via een videoverbinding contact. Dit bespaart de makelaar veel kosten, om de diensten goedkoper aan te kunnen bieden. 
  • Meer zelf doen
    U moet in de meeste gevallen meer zelf doen. Het gaat bijvoorbeeld om de foto’s van uw woning, het beschrijven van de woning en natuurlijk de rondleidingen met potentiële kopers. Ook dit bespaart de internet makelaars kosten, zodat de beste u voordelig van dienst kan zijn.
  • Kosten voor de koper of verkopen
    Sommige online makelaars bieden hun diensten voor u als verkoper zelfs gratis aan. De koper betaalt de kosten. Of dit de beste keuze is hangt af van uw presentatie naar de koper van de woning. Niet iedere koper is bereid de kosten voor de verkopend makelaar te betalen.

Zelf doen of deskundige begeleiding?

Als u de beste internet makelaar zoekt is het verstandig om goed te kijken wat u precies kunt verwachten. De beste makelaar van Nederland zal u bijvoorbeeld deskundig begeleiden. 

De makelaar neemt de woning op, vormt zich een beeld van de verkoopstrategie en neemt die met u door. Dus welke makelaar het beste verkoopt hangt niet alleen af van de kosten die u daarvoor maakt. Sterker nog, een duurdere makelaar kan de woning wellicht beter verkopen. En de eigen kosten terugverdienen, dankzij een hogere verkoopprijs dan met een online makelaar. 

Beste internet makelaar: tips om online te vergelijken

Wilt u de beste internet makelaar vinden? Of twijfelt u tussen een online makelaar en iemand die persoonlijk langs komt? Gebruik de bovenstaande tips om een beeld te krijgen van hoe de internet makelaar waarschijnlijk te werk zal gaan. En bepaal of dat aansluit bij de manier waarop u uw woning wilt verkopen.

Tip: wilt u een woning kopen? Een online makelaar heeft dan vaak weinig toegevoegde waarde. Een makelaar kan vooral waarde toevoegen tijdens het zoekproces en keuzeproces, door mee te gaan naar de woning die u aanspreekt.