Je leest over de courtage van de makelaar bij verkoop. Wat is dat precies, wie betaalt dit en waar betaal je eigenlijk voor? Dat zetten we voor je op een rij, net als handige tips om courtages te vergelijken. Zo weet jij waarvoor je kosten maakt, wat je moet betalen en hoe je onderaan de streep maximaal bespaart.

De verkoopmakelaar berekent kosten en noemt dat courtage. Het gaat om de vergoeding die je betaalt voor de begeleiding, ondersteuning en hulp bij de verkoop van jouw huis. Vaak berekent de makelaar een percentage van de verkoopprijs. Door de hoge verkoopprijzen van woningen kan dit bedrag flink oplopen. En belangrijker nog, kan een klein verschil in percentage leiden tot een enorm voordeel (of nadeel).

Wie betaalt de makelaar?

Het is belangrijk om te weten wie de makelaar betaalt bij verkoop. Jij betaalt als verkoper namelijk de courtage aan de makelaar, ook als je het huis verkoopt op basis van ‘kosten koper’.

Die ‘kosten koper’ verwijzen namelijk naar de aankoopkosten voor de woning. Het gaat om kosten bij de notaris en bijvoorbeeld om de overdrachtsbelasting. De courtage van de verkopende makelaar valt daar niet onder.

Dit betekent dat jij als verkoper de courtage van de makelaar betaalt bij verkoop. Dat is ook logisch, omdat jij de makelaar kiest. Je bepaalt dus zelf of je een makelaar kiest die je volledig begeleidt met full service en of je daar een hoog of een laag tarief voor betaalt. 

De koper kan eventueel een aankoopmakelaar inschakelen. In dat geval betaalt de koper ook courtage, namelijk voor de aankoop aan de aankoopmakelaar. De aan- en verkoopmakelaar staan los van elkaar, dus de courtages die ze berekenen ook. 

Waar betaal je voor makelaar courtage voor ?

Een verkoopmakelaar berekent courtage voor de aangeboden ondersteuning, begeleiding en hulp.

Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit:

 • Vooronderzoek naar de woning en de wijk
  Een makelaar inspecteert jouw woning en eventueel de wijk. De opgedane kennis vormt de basis voor een verkoopstrategie, om je daarmee zo goed mogelijk te helpen.
 • Kennismakingsgesprek om jouw wensen te leren kennen
  Tijdens de kennismaking staan jouw wensen centraal. Heb je een bepaald bedrag in gedachten dat je voor de woning wilt vragen? En zoek je naar volledige begeleiding of wil je ook iets zelf doen?
 • Afspraken, voorwaarden en tarieven vastleggen
  De makelaar maakt afspraken, bespreekt de voorwaarden en geeft aan welk tarief er geldt. Zo weet je straks goed waar je aan toe bent en hoeveel courtage je moet betalen.
 • Woning in de verkoop zetten
  De makelaar zet de woning voor je in de verkoop. Er worden foto’s gemaakt, plattegronden opgesteld en een tekst geschreven voor op funda en op andere websites.
 • Bezichtigingen plannen en begeleiden
  Zodra zich geïnteresseerden melden zal de makelaar bezichtigingen plannen en die ook begeleiden. Jij hoeft dat dan niet zelf te doen. Sterker nog, het is de bedoeling dat je niet thuis bent.
 • Onderhandelen over de verkoopprijs
  Als geïnteresseerden een bod doen kan de makelaar daarover onderhandelen. Makelaars hebben daarmee veel ervaring, dus krijgen vaak een betere prijs voor de woning.
 • Opstellen en tekenen van koopakte
  Indien jullie een akkoord bereken zal de makelaar de koopakte opstellen en begeleiden bij het tekenen daarvan. 
 • Eindinspectie en de sleuteloverdracht
  Uiteindelijk begeleidt de makelaar bij de eindinspectie en bij de sleuteloverdracht. 

Wat de verkoopmakelaar precies voor je doet hangt af van de afspraken die je daarover maakt. Geef tijdens de kennismaking duidelijk aan wat jij van de makelaar wenst en vraag andersom naar de courtage die daarvoor wordt berekend.

Sommige makelaars berekenen hun courtage als makelaar bij verkoop op basis van de precieze begeleiding die je wenst. Full service is in dat geval duurder dan wanneer je bijvoorbeeld zelf de bezichtigingen en de onderhandelingen doet. 

Tip: zoek je een manier om te besparen op de verkoopkosten? Vraag de makelaar wat je zelf kan doen om de courtage omlaag te brengen. Soms zijn er mogelijkheden, en betaal je dus een lager tarief voor dezelfde goede makelaar die je op het oog hebt.

Gemiddelde kosten: hoe duur is een makelaar ?

Hoeveel courtage je aan de makelaar betaalt bij verkoop hangt af van de afspraken die je daarover maakt. Makelaars mogen zelf hun tarief bepalen.

Gemiddeld ging het in 2022 om 0,85% tot 1,25% van de verkoopprijs van de woning. Dat lijkt weinig, maar bij een verkoopprijs van €400.000 gaat het bijvoorbeeld om €3.400 tot €5.000. Dus lukt het om een paar tienden van een procent te onderhandelen over de courtage? Dan levert dat zomaar een paar honderd tot duizend euro aan voordeel op.

Houd er verder rekening mee dat de courtage die je betaalt aan de verkoopmakelaar niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Het gaat niet om kosten voor de aankoop van een woning, maar namelijk om kosten voor de  verkoop van jouw woning. Dat betekent dat je de kosten volledig zelf moet betalen, en niet profiteert van belastingaftrek.

Aan de andere kant kan een verkoopmakelaar je misschien helpen om de woning voor €5.000 of meer aan extra verkoopprijs te verkopen. De kosten die je maakt voor de makelaar verdienen zich dan dubbel en dwars terug. Dat is geen garantie, maar veel makelaars slagen erin om hun eigen kosten terug te verdienen dankzij onderhandelingen over de verkoopprijs van de woning. 

Vergelijk de courtage van de makelaar bij verkoop

Wil je zeker weten dat je een lage courtage aan de makelaar bij verkoop betaalt? Het is verstandig om meerdere makelaars met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de kosten, net als van de diensten die er worden aangeboden. Je kunt er zelfs voor kiezen om met meerdere makelaars te spreken. Geef duidelijk aan dat je een vergelijking maakt, om uiteindelijk de beste keuze te bepalen.