Je wilt de makelaars tarieven vergelijken. Hoe pak je dat aan? De ene makelaar is de andere niet, en tarieven kunnen flink van elkaar verschillen. Dat komt deels door de manier waarop makelaars hun courtage berekenen. Vaak gaat het om een percentage van de aan- of verkoopprijs. Een verschil van 1,1 naar 1,2 procent van die prijs levert bij een verkoopprijs van €350.000 een verschil op van €350.

Om de makelaars tarieven te vergelijken kijk je naar de verschillende kosten die je betaalt. Het gaat standaard om courtage. Dat is de vergoeding voor de aangeboden dienstverlening. Daarnaast kan er sprake zijn van een aantal bijkomende kosten. Wij zetten het voor je op een rij, zodat je de makelaars onderling met elkaar kunt vergelijken om de beste keuze te maken.

Welk tarief berekent een makelaar?

Eerder zochten we al voor je uit welk tarief een makelaar berekent. Je kunt de makelaars kosten vergelijken door goed te kijken naar de berekende bedragen.

Dat geldt voor de courtage, net als voor eventuele opstartkosten, beëindigingskosten, advertentiekosten en extra kosten voor een online plaatsing op de eigen website of een advertentie in de krant. Zorg dat je een goed overzicht hebt van alle kosten, voordat je kiest voor een makelaar.

Tarieven van makelaars: voor verkoop en aankoop

Je kunt de makelaars tarieven vergelijken door allereerst rekening te houden met het verschil tussen verkoop en aankoop. Een makelaar kan je helpen om jouw woning te verkopen, of kan je helpen om een woning aan te kopen. Bij verkoop komen vaak meer kosten kijken dan bij aankoop. Dat heeft te maken met de hoeveelheid werk die de makelaar erin steekt. Wij zetten de kosten voor je op een rij, net als tips om te vergelijken.

Tarieven verkoopmakelaar vergelijken

Je wilt de tarieven van een verkoopmakelaar vergelijken. Makelaars berekenen standaard courtage. Het gaat vaak om 1 tot 2,5% van de verkoopprijs van de woning. Houd er rekening mee dat dit bij een verkoopprijs van €350.000 leidt tot €3.500 tot €8.750 aan kosten. Dat is een groot verschil, dus vergelijk in ieder geval de courtage.

Let op: wil je de tarieven van makelaars vergelijken? Kijk goed of ze hun courtage inclusief of exclusief btw berekenen. Je betaalt 21% btw over de courtage. Een tarief van 1% exclusief btw, is dus eigenlijk gelijk aan 1,21% inclusief btw. 

Daarnaast kun je een aantal andere tarieven van verkoopmakelaars vergelijken. Let bijvoorbeeld op:

  • Opstartkosten
    Makelaars moeten kosten maken om jouw woning in te meten en die te presenteren, bijvoorbeeld op Funda of op de eigen website. In sommige gevallen betaal je hier apart kosten voor.
  • Advertentiekosten
    Wil je een advertentie in de krant, jouw advertentie op Funda of op de website uitlichten of heb je andere wensen? Veel makelaars berekenen deze kosten apart, dus vergelijk de tarieven die ze daarvoor hanteren.
  • Intrekkingskosten
    Sommige makelaars berekenen intrekkingskosten. Dat zijn kosten die je moet betalen als je besluit de woning niet meer via deze makelaar te verkopen. 

Ten slotte kan er sprake zijn van een bonuscourtage of een prestatiebonus. Sommige makelaars bieden je aan bijvoorbeeld 1% courtage te rekenen over een vastgesteld bedrag, zoals €300.000 als verkoopprijs. Lukt het om jouw woning te verkopen voor €350.000? Dan krijgen ze over die laatste €50.000 10% courtage, als beloning voor het goed onderhandelen. Je hebt op die manier meer zekerheid dat de makelaar voor jou alles uit de kast zal halen.

Tarieven aankoopmakelaar vergelijken

Andersom kun je de tarieven van een aankoopmakelaar vergelijken. De makelaar begeleidt je tijdens het koopproces, vanaf het zoeken van een geschikte woning tot en met de overdracht bij de notaris.

Makelaars berekenen ook hiervoor courtage. Houd er rekening mee dat de kosten gemiddeld zo’n €3.000 tot €5.000 bedragen. Een makelaar zal daarvoor bijvoorbeeld op basis van jouw woonwensen zoeken naar een woning, bezichtigingen plannen en je begeleiden tijdens de bezichtigingen. Daarnaast kan de makelaar je helpen de koopovereenkomst te controleren, belangrijke data in de gaten te houden en een eindinspectie van de woning te doen voor de sleuteloverdracht.

Wil je de makelaars tarieven vergelijken als je een woning gaat kopen? Kijk goed naar de bedragen, en let nog beter op de diensten die er worden aangeboden. Biedt de goedkopere makelaar dezelfde begeleiding en ondersteuning als de duurdere? Bel de makelaars allebei een keer op en stuur ze een e-mail. Controleer op die manier hoe snel ze reageren, om een beeld te krijgen van de service die je kunt verwachten. 

Besparen op de makelaarskosten bij aankoop

Wil je de makelaars tarieven vergelijken en probeer je daarop te besparen? Je kunt er bij een aankoopmakelaar voor kiezen om niet het volledige pakket aan diensten af te nemen.

Vraag een makelaar bijvoorbeeld om je te begeleiden vanaf de onderhandelingen. Dan zoek je zelf naar geschikte woningen en doe je zelf de bezichtigingen. Op het moment dat je een bod uitbrengt schakel je de aankoopmakelaar in. De makelaar helpt je met de biedingen en begeleidt je tot aan de sleuteloverdracht bij de notaris.

Of kies er juist voor om alleen advies in te winnen. Vertel een makelaar over jouw woonwensen en win advies in over hoe je daar het best naar kunt zoeken. Je kunt de makelaar meenemen tijdens bezichtigingen, en afspreken dat je daarna alleen verder gaat.

Makelaars tarieven vergelijken

Het is heel verstandig om de tarieven van makelaars met elkaar te vergelijken. Op die manier krijg je een goed beeld van de kosten, en van de mogelijkheden om daarop te besparen. Dat scheelt regelmatig honderden euro’s en kan je soms zelfs meer voordeel opleveren. 

Wij maken het je online graag makkelijk. Vergelijk de verschillende makelaars, door te kijken naar hun dienstverlening en de kosten. Zo kun je makelaars tarieven vergelijken en maak jij onderaan de streep de beste keuze.