De huizenmarkt staat op zijn kop en zorgt ervoor dat veel mensen op onderzoek zijn: wat is mijn huis waard, wat levert het op om ons huis te verkopen, gaan we het huis zelf verkopen of wat doet een makelaar nu precies voor ons? Wanneer u overweegt uw woning te verkopen, is het belangrijk om te weten wat een goede verkoopmakelaar voor u kan betekenen. Bij Makelaarverkenner.nl bereiden we u graag voor op een passende vervolgstap. In deze blog gaan we in op de 3 fasen van een goede verkoopmakelaar. Wat doet een verkoopmakelaar in deze 3 cruciale fasen nu concreet?

wat doet een makelaar

Waarom wij u allereerst afraden uw huis zelf te verkopen

Uit ervaring weten wij als geen ander hoeveel het inschakelen van een goede, professionele makelaar u kan opleveren. Toch is makelaar een vrij beroep en zijn de online mogelijkheden steeds groter. Dit zorgt ervoor dat huizeneigenaren overwegen hun woning zelf – dus zonder verkoopmakelaar – te verkopen. 

Eerder schreven wij al een blog over waarom we dit afraden en welke voordelen het verkopen mét een makelaar u juist biedt. Benieuwd geworden? Lees het gerust nog even terug. Maar wat doet een verkoopmakelaar nu precies in die eerste, tweede en derde fase?

1. Wat doet een makelaar in de opstartfase: vraagprijs, administratie en presentatie 

‘Een goed begin is het halve werk’, cliché? Niets is minder waard in geval van de opstartfase van het verkopen van uw huis. De opstartfase van een verkoopmakelaar bestaat uit veel meer dan het schieten van mooie foto’s en het schrijven van een (digitale) brochure. Wat een makelaar doet, wordt dus nogal eens onderschat. 

Vraagprijs

Het verkopen van uw huis begint al bij het bepalen van de vraagprijs. Wat is taxatiewaarde, wat is de marktwaarde en wat wil u er zelf graag voor hebben? Heeft u door de jaren heen flink verbouwd, zijn er verborgen gebreken en heeft u een specifieke overwaarde nodig? De vraagprijs van een woning is meer dan een beetje nattevingerwerk. 

Administratie en documenten

Wanneer u uw woning wil verkopen, dient u flink wat papierwerk aan te leveren. Wat dacht u van een energielabel, documenten over de eventuele Vereniging van Eigenaren, een splitsingsakte, een eigendomsbewijs, de lijst van roerende zaken en noem maar op. Om direct terug te komen op de vraag ‘wat doet een makelaar?’: een goede makelaar begeleidt u in het verzamelen van deze nodige documentatie.

Presentatie

De presentatie van uw woning is ook een vak en gaat verder dan wat mooie foto’s en pakkende verkoopteksten.

Een verkoopmakelaar adviseert u vaak ook in verkoopstyling, heeft een professionele vastgoed foto- en/of videograaf in huis en weet wat potentiële kopers willen terugzien in een (digitale) brochure. 

Vergeet daarnaast ook niet het verkoopbord in de tuin of aan uw gevel, het drukken van verkoopmateriaal en het adverteren op eigen en aangesloten websites als Funda. 

2. Wat doet een makelaar in de verkoopfase: van bezichtigingen tot de handtekening 

Wanneer uw woning online is, is het hopen dat er veel animo voor is! Daar begint de uitdaging van fase 2 al: het opvangen van alle bezichtigingsaanvragen en de planning hiervan. Wat doet een makelaar als er een berg aan aanmeldingen binnenkomt? Juist! Een open huis of kijkdag organiseren. 

Wanneer dit tot serieuze geïnteresseerden leidt, komt het moment van onderhandelen. De verkoopmakelaar ontvangt de biedingen voor uw huis, speelt ze naar u door en adviseert in een passende reactie of aan te raden tegenbod. 

Heeft u een deal? Super! Gefeliciteerd! De volgende stap is het opmaken van de (voorlopige) koopovereenkomst. Ook hiervoor is informatie van u én uw koper nodig. Dit verzamelt uw makelaar netjes en zorgt voor een goede, waterdichte overeenkomst. 

3. Wat doet een makelaar in de overdrachtsfase: tijd voor uw volgende stap 

En dan is het moment eindelijk daar: de overdracht van uw woning. De makelaar begeleidt u naar de notaris en vertelt u netjes wat u te wachten staat. Wel zo prettig, een ervaren professional op dit gebied. 

Onthoud deze info bij het vergelijken van offertes

We hopen dat u het ook ziet: een makelaar doet meer voor u dan het plaatsen van een verkoopbord en het organiseren van bezichtigingen. Houd deze informatie in uw achterhoofd bij het vergelijken van offertes van interessante makelaars in uw regio. Kunnen wij u op weg helpen?