Misschien heeft u het al gelezen of gehoord: de kosten van de makelaar zijn niet aftrekbaar. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Dit scheelt namelijk enorm in de netto kosten.

Rondom de aankoop van een huis zijn sommige kosten aftrekbaar. Dat betekent dat u ze mag aftrekken van de inkomstenbelasting. U betaalt een lager bedrag aan belasting, waardoor u als het ware een deel van de kosten terugkrijgt.

Dat geldt helaas niet voor de makelaarskosten die u betaalt, zoals de courtage. Bovendien geldt dat bij zowel het kopen van een huis als het verkopen van een huis. In de beide gevallen mag u de kosten van de makelaar niet aftrekken van de belasting. Die dient u in plaats daarvan gewoon helemaal zelf te betalen. 

Niet aftrekbaar: kopen of verkopen van een huis

Bent u benieuwd waarom die kosten niet aftrekbaar zijn? Het heeft te maken met het type kosten dat u maakt en het doel daarvan.

Makelaarskosten maakt u om een huis te kopen of te verkopen. De kosten die u daarvoor maakt zijn allemaal niet aftrekbaar. Dat geldt dus voor:

 • Makelaarskosten zoals courtage
  U betaalt de makelaar over het algemeen courtage. Het is de prijs die u betaalt, waarvoor de makelaar u helpt met de aankoop of de verkoop van de woning. In veel gevallen gaat het om een percentage van de aan- of verkoopprijs. Houd er rekening mee dat u dit bedrag volledig zelf zal betalen, het levert geen belastingvoordeel op.
  Tip: sommige makelaars verdienen zichzelf terug. Ze berekenen courtage, maar slepen er tijdens de onderhandelingen een betere (ver)koopprijs voor u uit. Het kan op die manier toch voordelig zijn om een makelaar in te schakelen.
 • Kosten voor een advertentie voor uw te koop staande woning
  Plaatst u een advertentie, online of in de krant, om uw woning aan te bieden? Houd er rekening mee dat die kosten niet aftrekbaar zijn voor de belasting. Het gaat net als makelaarskosten om kosten die u maakt voor, in dit geval, de verkoop van uw woning. Die kosten betaalt u zelf, dus u kunt het bedrag niet aftrekken van de (inkomsten)belasting.
 • Notariskosten voor de aankoop of verkoop
  Bij de notaris maakt u meerdere kosten, waaronder die voor de aankoop of verkoop. Houd er rekening mee dat u die specifieke kosten niet mag aftrekken van de belasting. U betaalt ze helemaal zelf. Notariskosten voor de financiering van een huis mag u wél aftrekken.

Wel aftrekbaar: financieren van een huis

Nu we hebben uitgelegd waarom de kosten van de makelaar niet aftrekbaar zijn kunnen we andersom ook aangeven wat er wél aftrekbaar is. Zoals u waarschijnlijk weet mag u een aantal andere kosten namelijk wel aftrekken.

Het gaat om kosten die u maakt voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van het huis. In de meeste gevallen gaat het om de financiering van de woning, die u gebruikt voor de aankoop. De kosten die u daarvoor maakt mag u aftrekken. Dat betekent dat u de kosten in minder brengt op uw belastbaar inkomen. U betaalt minder inkomstenbelasting. Op die manier krijgt u als het ware een deel van het bedrag terug.

Dit zijn de kosten die in tegenstelling tot de kosten van de makelaar dus wel aftrekbaar zijn:

 • Kosten voor de hypotheek
  Wilt u een hypotheek afsluiten? Als u daarvoor hypotheekadvies inwint maakt u daarvoor (veel) kosten. Die kosten moet u maken om de woning aan te kopen, namelijk met de hypothecaire lening die u daarvoor wilt gebruiken. Daarom mag u de kosten daarvoor aftrekken van de (inkomsten)belasting. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een hypotheek als particulier of een hypotheek als zzp’er, het bedrag aan hypotheekadvies (en eventuele afsluitkosten) is in de beide gevallen aftrekbaar.
 • Notariskosten voor de hypotheek
  Bij de notaris maakt u meerdere kosten, waaronder voor het passeren van de hypotheek. De kosten die de notaris in rekening brengt voor de aankoop van de woning mag u aftrekken van de belasting. Kijk dus goed naar de specificatie van de rekening. Zorg er op die manier voor dat u de juiste kosten aftrekt, in tegenstelling tot de kosten voor de makelaar die u maakt.
 • Bouwkundige keuring bij aankoop
  Laat u een bouwkundige keuring uitvoeren, om een woning aan te kopen? Het gaat in dat geval om kosten die u maakt om de woning aan te kopen. Dat betekent dat u de kosten daarvoor mag aftrekken van de (inkomsten)belasting. 

De kosten van de makelaar mag u dus niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat geldt wel voor een aantal andere kosten, rondom de aankoop van de woning. Bij de verkoop van een woning mag u veel minder kosten of zelfs helemaal geen kosten aftrekken. Houd daar dus rekening mee op het moment dat u een makelaar inschakelt of andere specialisten vraagt om u daarbij te helpen.

Besparen op de kosten van een makelaar: online vergelijken

Als u wilt besparen op de kosten van een makelaar is het dus niet mogelijk om het bedrag aan courtage af te trekken van de belasting. Dat geldt zowel bij het kopen van een woning als het verkopen van een woning. Daarom is het de moeite waard om op zoek te gaan naar andere manieren om op de kosten te besparen.

U kunt bijvoorbeeld besparen door verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Het geeft een goed beeld van de makelaars die er beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in Goes en omgeving. Op die manier ziet u wat de notaris kost én wat u van hem of haar kunt verwachten. Dat u de kosten van de makelaar niet kunt aftrekken is dan minder belangrijk, omdat u zeker weet dat u onderaan de streep een eerlijke prijs betaalt.