Wat zijn de kosten bij verkoop van uw huis door de makelaar? Dit hangt af van de makelaar die u kiest, dus het is de moeite waard om aanbiedingen te vergelijken. U krijgt op die manier een beter beeld van de kosten van de makelaar.

Wij leggen uit wat de verkoopmakelaar doet, om de kosten beter te leren begrijpen. Het gaat om een uitgebreid proces, waarbij de makelaar op allerlei verschillende manieren kan helpen.

Wat doet de verkoopmakelaar?

Bent u benieuwd wat de verkoopmakelaar doet voor de kosten die u betaalt voor de verkoop van uw huis? We zetten het op een rij aan de hand van 5 belangrijke stappen:

 1. Kennismaking en woningopname
  De makelaar komt bij u langs voor een kennismaking. Vervolgens kan de verkoopmakelaar meteen een rondje door het huis maken, bijvoorbeeld om de kamers in te meten. Ook is er gelegenheid om eventuele bijzonderheden door te nemen, zodat dit aandacht krijgt in de advertentie en in de gesprekken die de makelaar voert met potentiële kopers.
 2. Voorstel en verkoopstrategie
  De makelaar die bij u langs is geweest zal nadenken over de verkoop van uw woning. Op basis daarvan ontvangt u een voorstel voor de verkoop van uw huis, met daarbij de kosten die u de makelaar betaalt. Bovendien bespreken jullie samen de verkoopstrategie om aan te houden. 
 3. Foto’s, plattegronden, advertentie en meer
  Zodra u de makelaar opdracht geeft gaat deze voor u aan de slag. Het gaat bijvoorbeeld om het maken van foto’s, de plattegronden en het opstellen van een advertentie. Op die manier komt uw woning onder de aandacht, dus zullen potentiële kopers daarop afkomen.
 4. Bezichtigingen en onderhandelingen
  Die potentiële kopers willen de woning natuurlijk graag komen bekijken. De makelaar doet de bezichtigingen met hen. Als ze een bod uitbrengen is het bovendien de makelaar die de onderhandelingen voert.
 5. Koopcontract en naar de notaris
  Ten slotte helpt de verkoopmakelaar u met het opstellen van het koopcontract. Vervolgens kunt u rekenen op begeleiding bij de notaris, zodat u er daar niet alleen voor staat. Zo is de verkoopmakelaar tijdens het hele proces betrokken.

Welke kosten betaalt u daarvoor?

Bent u benieuwd naar de kosten die u betaalt voor de verkoop van uw huis door een makelaar? Houd rekening met 1 tot 2,5 procent van de verkoopprijs van de woning. Het gaat daarmee om enkele duizenden euro’s, bijvoorbeeld bij een verkoopprijs van 300.000 euro. Hier staat tegenover dat de makelaar u uitgebreid begeleidt, dus helpt met de verschillende stappen tijdens het verkoopproces.

Kosten verkoop huis door makelaar

Bent u benieuwd naar de kosten voor de verkoop van uw huis door de makelaar? Het is de moeite waard om dit vooraf in te schatten, om daarmee te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan. Zorg er in plaats daarvan voor dat u goed weet wat de kosten zijn, en vergelijk bijvoorbeeld meerdere makelaars. Op die manier maakt u de beste keuze, waarvoor u bovendien niet te veel betaalt.

In dit volgende artikel leest u meer hoe u het beste de makelaars kunt vergelijken.