Wat zijn de kosten van een makelaar en kunt u daarop besparen? Dat is een vraag die we regelmatig krijgen. De makelaars kosten zijn niet aftrekbaar, en het gaat vaak om flinke bedragen. We begrijpen daarom dat veel mensen zoeken naar een manier om de kosten van een makelaar bij de verkoop van een huis omlaag te brengen.

We zetten op een rij wat een verkoopmakelaar eigenlijk kost, aan de hand van de verschillende kosten die u betaalt. Daarna gaan we in op de vraag of het mogelijk is om te besparen op de kosten van een makelaar bij verkoop.

Wat kost een verkoopmakelaar?

De kosten van een makelaar noemen we courtage. Het is een percentage van de verkoopprijs, die u betaalt als vergoeding aan de makelaar. Naast de courtage betaalt u eventueel opstartkosten en intrekkingskosten:

 • Courtage
  Een makelaar begeleidt bij de verkoop van uw woning. Dit begint met een kennismaking en opname. Vervolgens worden er foto’s gemaakt, stelt de makelaar een advertentie op en begeleidt hij of zij tijdens de onderhandelingen en de uiteindelijke verkoop. Voor het totaalpakket aan aangeboden diensten berekent een makelaar courtage. Dit is de vergoeding die u betaalt voor de begeleiding tijdens het volledige proces.
 • Opstartkosten
  Een makelaar berekent in sommige gevallen de opstartkosten apart. Dit zijn kosten voor het maken van de foto’s en het opstellen van een advertentie. Soms gaat het ook om de kosten voor het plaatsen van de woning op bijvoorbeeld Funda of de eigen website van de makelaar. De opstartkosten betaalt u in dat geval sowieso, ook als de verkoop niet doorgaat.
 • Intrekkingskosten
  Makelaars berekenen soms intrekkingskosten. Het zijn kosten die u betaalt als u besluit de woning toch niet meer via de makelaar te willen verkopen.

Makelaar kosten: een voorbeeld

De verkoop van een huis en de kosten van de makelaar bedragen gemiddeld zo’n 1 tot 1,5 procent van de verkoopprijs. Bij een woning van € 250.000 kan het dus gaan om een gemiddeld bedrag van € 3.125 exclusief btw, dit kan omhoog of omlaag variëren afhankelijk van de dienstverlening. Het verschil kan daarom van belang zijn om op Makelaarverkenner de verschillende dienstverlening van makelaars te vergelijken. De prijs is wat u betaalt, de waarde is wat u ervaart.

Tip: sommige makelaars werken op basis van een vast tarief. Ze berekenen bijvoorbeeld €2.000 tot €5.000 aan courtage, onafhankelijk van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. 

Besluit u de woning niet meer te verkopen (via de makelaar)? De makelaar heeft kosten gemaakt voor de verkoop van het huis. U hoeft de courtage niet te voldoen. In dit geval betaalt u waarschijnlijk de opstartkosten, en eventueel ook intrekkingskosten. Een makelaar geeft vooraf aan of hier sprake van is en waar u precies rekening mee moet houden. 

Let op: in sommige gevallen berekenen makelaars een relatief lage courtage, bijvoorbeeld maar 0,5 of 1 procent. Ze berekenen vervolgens een bonuscourtage of een prestatiebonus. Lukt het om de woning te verkopen voor een prijs hoger dan vooraf afgesproken of als doel gesteld? Dat levert de makelaar dan een extra vergoeding op. Ook u heeft daar voordeel bij, omdat u een hoger bedrag voor de woning ontvangt. 

makelaarskosten vergelijken

Besparen op de makelaarskosten

Het is lastig om te besparen op de makelaarskosten. De kosten zijn bijvoorbeeld niet fiscaal aftrekbaar en u kunt dit ook niet meefinancieren in de hypotheek. U mag alleen kosten aftrekken van de inkomstenbelasting die horen bij de financiering van de woning. De makelaarskosten behoren daar niet toe, dus u moet die kosten gewoon volledig zelf betalen. Het is bovendien niet toegestaan om de kosten te financieren in de hypotheek. U mag maximaal 100 procent van de waarde van de woning financieren. De makelaarskosten horen niet bij de waarde van de woning, dus die komen daarvoor niet in aanmerking.

Om toch te besparen op de kosten van een makelaar is het mogelijk om samen afspraken te maken over de dienstverlening. Wilt u bijvoorbeeld zelf de advertentietekst schrijven of doet u zelf de bezichtigingen? In sommige gevallen zijn makelaars welwillend om in ruil daarvoor iets van het tarief af te halen. 

Daarnaast is het verstandig om meerdere makelaars met elkaar te vergelijken. Op die manier krijgt u een beter beeld van wat de makelaars voor u kunnen betekenen en welke kosten zijn berekenen voor de verkoop van een huis. Het voorkomt dat u te veel betaalt, terwijl een andere makelaar misschien een lager bedrag zou berekenen.

De kosten van een makelaar

Dus bent u geschrokken van de kosten van een makelaar? Of zoekt u een manier om de makelaarskosten zo goed mogelijk in de hand te houden? Houd er rekening mee dat de makelaar meer doet dan u in eerste instantie misschien denkt:

 • Als eerste op de hoogte
  Dankzij de makelaar bent u als eerste op de hoogte van geïnteresseerde kopers. Makelaars hebben een breed netwerk, dus kunnen uw woning in de verkoop onder de aandacht brengen bij anderen die op zoek zijn naar een huis. Soms leidt dit tot een veel snellere verkoop.
 • Volledige begeleiding
  Is er iets onduidelijk tijdens de verkoop of wilt u zeker weten dat het koopcontract goed in elkaar zit? Een makelaar kan daarbij helpen, zodat u daarover niet hoeft in te zitten. U staat er letterlijk niet alleen voor, omdat u op ieder moment kunt terugvallen op de makelaar en het bijbehorende team.
 • De beste verkoopprijs
  Ten slotte zal de makelaar er alles aan doen om uw woning te verkopen voor de best mogelijke prijs. Niet zelden lukt het makelaars om hun eigen courtage op die manier dubbel en dwars terug te verdienen. Dat betekent dat u onderaan de streep meer extra overhoudt dan dat u de makelaar aan courtage betaalt. 

Ontvang gratis makelaarsoffertes!