Je wilt een goede makelaar kiezen: hoe pak je dat aan? Regelmatig vragen klanten ons ‘hoe kies ik een goede makelaar’. We wijzen dan natuurlijk graag op de online vergelijking die je bij ons kunt maken. Al begrijpen we het ook dat je op zoek bent naar meer praktische tips. Daarom delen we de informatie die je meteen verder helpt, als je een makelaar zoekt om jouw woning te verkopen of een nieuwe woning te kopen. 

De beste makelaar vinden

We hielpen je in een ander blog al om de beste makelaar te vinden. Aan de hand van een paar praktische tips maak je de vergelijking een stuk makkelijker.

In dit artikel delen we 5 tips die je helpen te beoordelen of een makelaar je goed kan helpen. Als je die makelaar kiest weet je zeker dat je goed geholpen wordt, met de aan- of verkoop van een woning. Je staat er in ieder geval niet alleen voor. Sterker nog, er kijkt een specialist met je mee die veel ervaring heeft met de stap die jij wilt zetten.

5 tips voor een goede makelaar

We delen vijf tips die je helpen een goede makelaar te kiezen. We spraken met makelaars, huizenkopers en verkopers; om samen tot de tips te komen waarmee jij direct aan de slag kunt.

1. Kies een makelaar die is aangesloten

Er zijn verschillende (branche)organisaties die makelaars verenigen. Als je een makelaar kiest die is aangesloten weet je zeker dat diegene volgens een aantal kwaliteitseisen werkt. De drie belangrijkste organisaties zijn:

  • NVM
  • VastgoedPro
  • VBO

Die grote organisaties verenigen veel makelaars. Ze hanteren strikte eisen als het gaat om kwaliteit. Dat betekent dat je kunt rekenen op een betrouwbare makelaar, die je kan helpen om jouw woning te kopen of verkopen.

2. Stel vier belangrijke vragen

Vraag offertes aan bij makelaars die zijn aangesloten en stel ze vervolgens vier belangrijke vragen:

  • Is er sprake van opstartkosten?
    Sommige makelaars berekenen kosten voor het opstarten. In een aantal gevallen wordt dat verrekend op het moment dat een makelaar je daadwerkelijk helpt de woning te kopen of verkopen. 
  • Welke werkzaamheden vallen onder de courtage?
    Vraag na wat de makelaar allemaal voor je doet. Kun je rekenen op begeleiding tot en met de notaris? En komt er iemand bij je langs om de woning op te nemen en de aan- of verkoopstrategie door te spreken?
  • Welke bijkomende kosten kun je verwachten? Denk bijvoorbeeld aan advertentiekosten.
    Wil je een uitgebreide advertentie of extra opvallen op Funda om jouw woning te verkopen? Houd er rekening mee dat daar extra kosten aan verbonden kunnen zijn. 
  • Gelden er intrekkingskosten als je de opdracht intrekt?
    Wat gebeurt er als je besluit niet meer met de makelaar door te willen? Soms betaal je intrekkingskosten in die situaties.
  • Zijn de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw?

Door de bovenstaande vragen te stellen weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Dat wil zeggen, je vraagt op deze manier heel duidelijk naar de kosten die je betaalt en eventuele extra’s die je moet verwachten. De meeste makelaars berekenen gewoon één tarief, dus zullen je niet allerlei bijkomende kosten in rekening brengen. Door daar naar te vragen kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

3. Lees de recensies

Van de meeste makelaars kun je online eenvoudig nagaan wat anderen vinden van de service en het aanbod van diensten. Lees de recensies, om een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten.

Lees in ieder geval de negatieve reviews. Positieve reviews hebben vaak weinig informatie in zich. Lees wat er misschien een keer mis is gegaan en hoe de makelaar daar vervolgens mee omging. Op die manier krijg je een idee van de oplossingen die je kunt verwachten, als het bij jou misschien niet meteen gaat zoals het eigenlijk hoort.

4. Pas op met gouden bergen

Makelaars die je gouden bergen beloven zou je eigenlijk meteen links moeten laten liggen. Natuurlijk kun je met een makelaar een mooie prijs krijgen voor je eigen woning of betaal je een scherpe prijs voor een woning die je op het oog hebt. Zodra het onrealistisch wordt is de kans groot dat de makelaar niet waar kan maken wat diegene je belooft. Dus ligt de prijs veel hoger of lager dan wat je had verwacht? Dan is het waarschijnlijk verstandig om nog even verder te kijken. 

5. Voer altijd een gesprek

Zorg ervoor dat je altijd een gesprek voert met een makelaar. Vraag naar de werkwijze en leer elkaar op die manier alvast kennen. Het is belangrijk dat het onderling klikt. Vraag ook naar referenties uit de directe omgeving. In sommige gevallen kun je bij anderen uit de buurt of bij bekenden navragen hoe hun ervaringen zijn geweest. Dat geeft goed aan welke service je kunt verwachten en hoe dat bijdraagt aan de ervaring zoals jij die graag wilt hebben. Vooral als je niet eerder een huis kocht of verkocht is het verstandig om je hierin even goed te verdiepen.

Hoe kies ik een goede makelaar ?

Wij helpen je een goede makelaar te kiezen aan de hand van de bovenstaande tips. Je voorkomt op die manier dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet. Daarnaast helpt het je om goed in kaart te brengen welke makelaars er beschikbaar zijn en op welke manier ze je kunnen helpen. In de meeste gevallen kan een makelaar je zowel bij de aankoop als de verkoop van een woning helpen. Toch kan het geen kwaad om ook dat even na te vragen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Vraag online meerdere offertes aan en vergelijk de verschillende makelaars met elkaar.

Dan maakt u daarna de beste keuze

Verkopen met of zonder makelaar? | Vereniging Eigen Huis
Een goede verkoopmakelaar kent de lokale markt, adviseert je over de … Kies je voor een internetmakelaar, dan leid je meestal zelf de kijkers rond en soms …