U zoekt een goede makelaar, bijvoorbeeld in Goes of Zeeland: hoe kunt u die vinden? Het is misschien wel de belangrijkste vraag. Dat geldt voor het aankopen van een nieuw huis én voor het verkopen van een woning. Met een goede makelaar aan uw zijde staat u er letterlijk niet alleen voor. Bovendien kunt u gebruik maken van het netwerk, van specifieke (juridische) kennis en van ervaring met bijvoorbeeld de onderhandelingen.

De aankoopmakelaar weet als eerste welke woningen er beschikbaar komen. Het is dus verstandig om vooral daar naar te vragen. En daar rekening mee te houden bij de onderhandelingen over de courtage. Op die manier levert de makelaar zoveel mogelijk op, ten opzichte van de investering die u doet.

Zoekt u aan de andere kant een verkoopmakelaar voor uw huidige woning? Ook dan kunt u onderhandelen over de courtage. Vraag daarnaast bijvoorbeeld naar de begeleiding, naar de contactmomenten en naar de manier waarop de makelaar uw woning zal presenteren.  

Wij delen een aantal praktische tips om een goede makelaar te vinden. Samen wordt het een stuk makkelijker om uw droomwoning te kopen of om uw huidige huis voor een goede prijs te verkopen aan de volgende eigenaar.

Stel deze vragen aan de makelaar

Veel mensen vragen ons ‘hoe vind ik een goede makelaar?’ Dat is een goede vraag, al zijn er nog veel meer vragen die u de makelaar zou willen stellen om een goede keuze te maken.

Het is bijvoorbeeld verstandig om het volgende te vragen, tijdens de kennismaking of al voor het eerste gesprek:

 • Hoe bepaalt de makelaar de waarde van de woning?
  Heel belangrijk: de waarde van de woning. Dat geldt zowel bij het aankopen van een nieuwe woning als bij het verkopen van uw huidige woning. Vraag de makelaar naar de manier waarop de woning gewaardeerd wordt. En hoeveel ervaring de makelaar daarmee heeft, bijvoorbeeld in relatie tot de daadwerkelijke taxaties die er plaatsvinden.
 • Hoeveel ervaring heeft de makelaar met onderhandelen?
  Vraag vervolgens naar de ervaring met onderhandelen. En vraag specifiek naar voorbeelden waarin het is gelukt om een veel lagere prijs (aankoop) of een veel hogere prijs (verkoop) te realiseren. Een goede onderhandelaar kan een paar technieken toelichten en wijzen op eerdere successen. 
 • Hoe zal de makelaar u precies helpen?
  Vraag naar de specifieke manier waarop de makelaar u zal helpen. Hoe zal de werkwijze eruit zien? Vraag naar wat u zelf aan moet leveren en wat de makelaar voor u zal doen. Op die manier vindt u een kantoor dat precies werkt op de manier die u prettig vindt, door te ontzorgen of het juist samen met u aan te pakken.
 • Kent de makelaar uw woonwensen?
  Ten slotte vraagt u naar de woonwensen, en of de makelaar die goed begrijpt. Dit geldt voor bij aankoop. Zorg ervoor dat diegene weet op welke manier u graag wilt wonen. En wat u bereid bent te accepteren of wat een harde eis is voor de nieuwe woning waar u naar op zoek bent.

Na het gesprek is de kans groot dat u een goed of een minder goed gevoel heeft bij de makelaar. Door meerdere makelaars te spreken wordt het een stuk makkelijker om de juiste te vinden. In de ene makelaar zal u waarschijnlijk meer vertrouwen hebben dan in de ander. 

Onderhandel over de courtage

Ook een goede makelaar die u zal vinden rekent courtage, de diensten zijn natuurlijk niet gratis. Dat neemt niet weg dat u daarover kunt onderhandelen. Veel makelaars zullen daar in eerste instantie niet zo enthousiast op reageren, maar bieden wel degelijk mogelijkheden.

Het is daarom de moeite waard om bij het vinden van een goede makelaar te vragen naar wat er mogelijk is binnen het tarief. Kan de makelaar misschien iets aan de prijs doen? Of is het mogelijk een 360-graden foto toe te voegen zonder daar extra kosten voor te rekenen? In veel gevallen bieden de makelaars mogelijkheid om iets aan de prijs te doen of iets extra’s aan te bieden. U vindt een goede makelaar door daarmee in gesprek te gaan en naar de mogelijkheden te vragen. Aan de hand van de reactie merkt u namelijk meteen hoe het kantoor ermee omgaat, en of dat past bij de wijze waarop u graag wilt samenwerken.

Hoe vind ik een goede makelaar? Vergelijk meerdere makelaars

Dus, ‘hoe vind ik een goede makelaar?’ Het is vooral belangrijk om in gesprek te gaan met een aantal verschillende makelaars. Op die manier kunt u de verschillende vragen stellen en krijgt u een beter beeld van hoe de diverse kantoren ermee omgaan. Ze leggen uit hoe ze werken, welke courtage ze berekenen en wat ze voor u kunnen betekenen. Op basis daarvan krijgt u een beter beeld van wat u kunt verwachten en hoe u samen een huis kunt aankopen of kunt verkopen.

Door meerdere makelaars is het bovendien mogelijk om de verschillende zaken met elkaar te vergelijken. Dat geldt in eerste instantie natuurlijk voor de tarieven. De courtage van de ene makelaar kan hoger zijn dan die van de andere. Het is de moeite waard om na te gaan waar de verschillen in zitten. Of om simpelweg de goedkoopste makelaar te kiezen, om zeker te weten dat u daarvoor niet te veel betaalt.

Vervolgens is het verstandig om de aanpak, de ervaring en de werkwijze naast elkaar te leggen. Dat kunt u doen door in gesprek te gaan en meer informatie in te winnen over dat wat voor u belangrijk is. Het is dé manier waarop u een goede makelaar kunt vinden, die past bij de manier waarop u graag een huis wilt kopen of verkopen. De kans is dan groot dat u samen met de makelaar het droomhuis vindt of uw eigen woning voor een mooi bedrag verkoopt.