Goedkope makelaar: waar moet u op letten?

Een goedkope makelaar die uw huis voor een goede prijs verkoopt: dat is waar veel woningeigenaren naar zoeken. Of een makelaar die u helpt het huis van uw dromen voor de juiste prijs te kopen natuurlijk.

Waar moet u op letten om de makelaar goedkoop in te schakelen? We zetten een paar handige tips voor u op een rij. Er zijn een paar dingen die u bijvoorbeeld zelf kunt doen. En wilt u goedkoop gebruik maken van de diensten van een makelaar? Zorg er dan met name tijdens de onderhandelingen voor dat u de expert naar voren schuift. 

Wat kunt u zelf doen?

Om een goedkope makelaar in te schakelen kunt u een aantal dingen zelf doen:

 • Zoeken naar uw droomwoning
  Schakelt u een aankoopmakelaar in? De makelaar kan u helpen met de bezichtigingen en de onderhandelen, net als al eerder tijdens de zoektocht. Wilt u graag zelf Funda en andere websites afstruinen? Soms kunnen makelaars u goedkoper van dienst zijn door ze pas in te schakelen als u iets heeft gevonden.
  Let op: veel makelaars kunnen woningen aanbieden vóórdat ze online verschijnen. U heeft dan meer kans om ertussen te komen, als u regelmatig achter het net vist.
 • De bezichtigingen met potentiële kopers
  Kiest u een verkoopmakelaar? U kunt die goedkoop inschakelen door bijvoorbeeld zelf de bezichtigingen te doen. Potentiële kopers maken een afspraak. U leidt ze zelf rond. U kunt er ook voor kiezen om een open dag te organiseren, om alle geïnteresseerden in één keer te ontvangen. 
 • De afhandeling bij de notaris
  Wilt u de makelaar goedkoper inschakelen? De aan- of verkoopmakelaar kan u begeleiden tot en met bij de notaris. Noodzakelijk is dat niet, omdat u dit in de meeste gevallen ook prima zelf kunt. Uiteraard bespaart dat kosten, om de makelaar goedkoper in te schakelen.

Zo is een makelaar goedkoop: sterke onderhandelingen

Het belangrijkste argument om de makelaar tóch in te schakelen zelfs bij een hoog tarief is de onderhandeling. Zowel als koper als verkoper krijgt u te maken met de onderhandelingen rondom de woning.

Een makelaar heeft daarmee veel ervaring. Niet zelden lukt het de professional om een betere prijs te onderhandelen, waardoor de eigen courtage als het ware verdwijnt. Stel dat een makelaar €3.000 courtage berekent en de prijs voor u met €5.000 tot €10.000 verbetert. De makelaar verdient zich als het ware terug. Op die manier kiest u een (onderaan de streep) goedkope makelaar, zelfs als die vraagt om een flinke investering. 

Goedkope makelaar: waar moet u op letten?

Dus zoekt u een goedkope makelaar? Let goed op de mogelijkheden die u heeft om eventueel dingen zelf te doen. En zet bijvoorbeeld in op de onderhandelingen, waar de makelaar kan proberen zichzelf terug te verdienen.