Wat kost een makelaar en hoe kunt u de kosten vergelijken? De makelaar bepaalt zelf de vergoeding die hij of zij vraagt voor de aan- of verkoop van een woning. De tarieven zijn vrij, dus het is de moeite waard om die vooraf te vergelijken.

Wij leggen uit wat een makelaar kost bij het verkopen van een huis. Daaraan heeft een makelaar over het algemeen meer werk dan aan de aankoop van een woning. De aankoopkosten liggen in de meeste gevallen dus wat lager.

Courtage van de makelaar: 1 tot 2,5 procent

Hoeveel kost een makelaar als u de verkoop wilt laten regelen? Het gaat gemiddeld om 1 tot 2,5 procent van de verkoopprijs van de woning. En dat lijkt een klein bedrag en een klein verschil, maar door de hoge waarde van woningen kan het gaan om veel geld.

Stel dat u uw woning verkoop voor 400.000 euro. In dat geval varieert de courtage voor de makelaar van 4.000 tot 10.000 euro, op basis van de 1 tot 2,5 procent.

Let op: houd rekening met eventuele tarieven exclusief btw. Een makelaar moet het tarief inclusief btw berekenen. In sommige gevallen tonen makelaars ook tarieven zonder btw. Inclusief de btw gaat het dan om een hoger percentage, en daarmee om veel meer kosten.

Tip: het is in sommige gevallen mogelijk om te onderhandelen over de courtage, en daarmee over hoeveel een makelaar kost. Stel voor dat u bijvoorbeeld 1 procent wilt betalen, met een bonuscourtage als de makelaar de woning snel verkoopt.

Het is de moeite waard om de kosten van makelaars te vergelijken. En is er sprake van een verschil in courtage of percentage? Vraag de makelaar dan naar waar dit verschil vandaan komt. Sommige makelaars bieden meer begeleiding. Anderen hebben een sterker netwerk of gaan actief op zoek naar een koper voor de woning.

Drie belangrijke kostenposten

En bent u benieuwd hoe de makelaar de kosten en courtage opbouwt? Het gaat om verschillende kostenposten, bovenop de begeleiding bij de verkoop van de woning.

Hoeveel een makelaar kost hangt dus af van wat een specialist precies voor u doet. In sommige gevallen gaat het om de foto’s, een advertentie op Funda en het opstellen van het koopcontract. Andere makelaars bieden veel meer begeleiden. Ze bespreken met u de verkoopstrategie, verzorgen de bezichtigingen en bieden bijvoorbeeld een garantie dat de woning snel verkocht zal zijn. Het zijn allemaal redenen voor hogere of lagere kosten van een makelaar bij het verkopen van een huis. Houd daar dus rekening mee op het moment dat u een vergelijking maakt.

Daarnaast is het de moeite waard om bij een makelaar specifiek te vragen naar:

  • Opstartkosten
  • Advertentiekosten
  • Intrekkingskosten
wat kost een makelaar?

Opstartkosten

Wat kost een makelaar om de verkoop op te starten? Een makelaar maakt kosten om uw huis in de verkoop te zetten. Het gaat bijvoorbeeld om foto’s van de woning, het maken van plattegronden en bijvoorbeeld een video. Verder moet er een brochure komen, net als een te koop-bord in de tuin. Het zijn allemaal kosten die de makelaar maakt, puur om de verkoop op te kunnen starten. Veel makelaars berekenen hiervoor zo’n 350 tot 750 euro aan kosten.

Advertentiekosten

Wilt u de woning extra onder de aandacht laten brengen, om sneller tot verkoop te kunnen komen? Een makelaar kan bijvoorbeeld een advertentie plaatsen in een lokale krant. Of ervoor kiezen om online voor promotie te zorgen, waarmee uw woning meer onder de aandacht komt. De kosten hiervoor lopen sterk uiteen, afhankelijk van uw wensen. Vraag de makelaar naar de promotie- en advertentiemogelijkheden, net als naar de kosten daarvoor.

Intrekkingskosten

Ten slotte kan de makelaar intrekkingskosten berekenen. Het gaat om kosten die een makelaar berekent als het niet lukt om de woning te verkopen. Dus besluit u bijvoorbeeld dat u de woning niet meer wilt verkopen? Of niet meer via de makelaar waarmee u een afspraak heeft gemaakt? Sommige makelaars berekenen in dat geval kosten voor het intrekken van de opdracht.

Het gaat vaak om een bedrag tussen 250 en 750 euro, dus de kosten kunnen daarvoor hoog oplopen. U betaalt de kosten alleen als u de woning niet meer wilt verkopen. Uiteraard ontvangt de makelaar in dat geval niet de rest van de courtage.

Bonus courtage en andere bijkomende kosten

Verder is het mogelijk om met de makelaar een bonuscourtage af te spreken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de makelaar meer verdient, op het moment dat de woning snel wordt verkocht. Of als het lukt om een bepaalde verkoopprijs af te spreken. Op die manier verdienen de extra kosten zich in sommige gevallen vanzelf terug.

Aan de andere kant kan een makelaar extra kosten berekenen, voor meer begeleiding of extra diensten. Maak duidelijke afspraken met de makelaar, om achteraf niet voor verrassingen te komen te staan. Op die manier weet u goed wat de makelaar kost om de woning te verkopen, bijvoorbeeld bij een specifieke prijs die u daarvoor in gedachten heeft.

Wat kost een makelaar?

Wat kost een makelaar en hoe heeft u daar invloed op? Gebruik de bovenstaande tips en informatie om een inschatting te maken en bijvoorbeeld een vergelijking op te stellen. Hoeveel een makelaar kost staat in sommige gevallen vast. In andere gevallen is het goed mogelijk om daarover te onderhandelen. Op die manier heeft u zelf invloed op de kosten, bijvoorbeeld om niet te veel te betalen voor de verkoop van de woning.