Wat kost een makelaar bij het verkopen van een huis? Wat een makelaar kost hangt sterk af van wat u precies wilt laten doen. Makelaars kunnen u bijvoorbeeld volledig begeleiden tijdens de verkoop. Andersom is het ook mogelijk om de makelaar alleen te betrekken tijdens de onderhandelingen. U doet de voorbereiding en een groot deel van de verkoop dan zelf, om op de kosten te besparen.

Wij zetten de gemiddelde kosten bij het verkopen van uw huis op een rij. Daarnaast delen we een aantal overige kosten, die makelaars kunnen berekenen bij de verkoop. Ontdek op die manier wat het kost om een makelaar in te schakelen bij het verkopen van uw huis.

Gemiddelde kosten bij het verkopen van uw huis

Verkoopmakelaars berekenen een percentage van de verkoopprijs of een vaste prijs. In het eerste geval gaat het vaak om 1 tot 2,5 procent van de verkoopprijs. Stel dat u het huis verkoopt voor 350.000, dan is dat goed voor een courtage van 3.500 tot 8.750 euro.

In sommige gevallen berekenen verkoopmakelaars een vaste prijs, plus een percentage op basis van de prijs boven het gestelde doel. Stel dat u de woning voor minimaal 350.000 wilt verkopen en dat u daar 4.000 courtage voor betaalt. Daarnaast spreekt u een bonus van 20 procent af, voor het bedrag daarboven. Als de makelaar de woning dan voor 400.000 weet te verkopen leidt dit tot een kostenplaatje van 4.000 euro plus 1.000 euro aan bonus (20 procent van 50.000 extra). 

Wat kost een makelaar bij het verkopen van een huis?

Let op de overige kosten

Houd er rekening mee dat een verkoopmakelaar courtage berekent, en daarnaast aanvullende kosten kan berekenen. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Opstartkosten
    Sommige makelaars berekenen los opstartkosten. Die betaalt u bij akkoord op de verkoopopdracht. De rest van de kosten betaalt u bij het passeren van de woning bij de notaris.
  • Advertentiekosten
    Makelaars kunnen uw woning adverteren op bijvoorbeeld funda, op andere websites en zelfs in (digitale) kranten. U betaalt daarvoor mogelijk apart advertentiekosten, bovenop de courtage.
  • Intrekkingskosten
    Besluit u de verkoopopdracht in te trekken? In sommige gevallen betaalt u de makelaar daarvoor intrekkingskosten. 

Dus, wat kost een makelaar bij het verkopen van een huis? Dat hangt helemaal af van de afspraken die jullie onderling maken. De makelaar doet een voorstel en stelt op basis daarvan een opdracht tot dienstverlening op. Daarin staat precies beschreven wat de makelaar zal doen en hoeveel u daarvoor betaalt.

Wat kost een makelaar bij het verkopen van een huis?

Wat kost een makelaar bij het verkopen van een huis? Houd er rekening mee dat het gaat om enkele duizenden euro’s. Daar staat tegenover dat de makelaar u kan helpen met een soepel verkoopproces. Bovendien lukt het soms om een hogere prijs voor de woning te krijgen, dan wanneer u dat zelf had geprobeerd. Op die manier is het niet ondenkbaar dat een verkoopmakelaar zichzelf terugverdient. Onderaan de streep bent u daarmee dus voordelig(er) uit.