Wat is een goede makelaar en hoe kiest u voor de juiste specialist? Dat kan best lastig zijn, vooral als u daar weinig ervaring mee heeft. Veel mensen kopen of verkopen maar één of een paar keer in hun leven een huis.

Hoe kiest u dan een goede huis makelaar? En hoe kunt u een goede makelaar vinden? U kunt er zowel online als bij u in de eigen omgeving naar op zoek gaan. Wij delen een paar praktische tips, waarmee u een beter beeld krijgt van wat een makelaar goed maakt en hoe u zelf zorgt voor een betere beoordeling.

3 voorwaarden voor goede makelaars

Een goede makelaar voldoet in ieder geval aan de drie volgende voorwaarden:

  • Duidelijk verhaal zonder verrassingen
  • Professionele presentatie van de woning
  • Realistische waardebepaling

Duidelijk verhaal zonder verrassingen

U wilt een goede makelaar vinden. Wat ons betreft moet de specialist er in ieder geval voor zorgen dat u niet voor verrassingen komt te staan. Dus is er sprake van een duidelijke courtage (kosten van de makelaar)? En stelt de makelaar duidelijke afspraken voor over de werkwijze en aanpak? Dat is een goed teken. U komt niet voor verrassingen te staan, om zeker te weten dat u vooraf goed kunt inschatten hoe de verkoop verloopt.

makelaarskosten vergelijken

Professionele presentatie van de woning

Heel belangrijk daarnaast is de professionele presentatie van de woning. Dus laat de makelaar goede foto’s maken? Is er sprake van een plattegrond of van 3D-plattegronden waar de potentiële koper als het ware doorheen kan lopen?

Een goede makelaar zal verder zorgen voor een video van de woning of zelfs een virtuele tour met 360 graden beeldmateriaal. Het zijn recente innovaties, die de kans op een snelle verkoop een stuk groter kunnen maken. Op die manier kiest u een makelaar die goed voor de verkoop kan zorgen.

Realistische waardebepaling

Ten slotte zal een goed huis makelaar een realistische waardebepaling doen. Een goede makelaar probeert u niet te overtuigen met een veel te hoge verkoopprijs, of een te laag bod als u een huis wilt kopen. In die gevallen bestaat het risico dat de makelaar vooral op zoek is naar extra opdrachten, maar dat de verkoop of aankoop vervolgens lastig zal blijken.

Wat is een goede makelaar?

Dus, wat is een goede makelaar? Gebruik de bovenstaande tips om te beoordelen hoe een specialist te werk gaat. En wat u daarvan kunt verwachten, zowel voor de begeleiding als wanneer het gaat om de kosten die u betaalt. Dat voorkomt onduidelijkheden en zorgt er aan de andere kant voor dat u goed weet waar u aan toe bent.