Wat doet een goede makelaar anders dan anderen waar u voor zou kunnen kiezen? Er zijn een paar zaken die helpen om een goede makelaar te vinden. Daarover vertellen we u graag meer. We leggen uit hoe een goede makelaar te werk gaat, zodat u die daaraan kunt herkennen.

Uitleg en begeleiding

Een goede makelaar zal bijvoorbeeld zorgen voor voldoende uitleg en begeleiding. Dat is op een aantal momenten heel waardevol:

 • Kennismaking
  Wat doet een goede makelaar? Die maakt een afspraak en komt bij u langs voor de kennismaking. Of die maakt een afspraak voor een videogesprek om kennis te maken. Zo kunnen jullie elkaar leren kennen, en meteen de wensen voor de verkoop of de aankoop bespreken. 
 • Woningopname
  Als het gaat om een niet-online makelaar komt deze bij u langs voor de woningopname. Vaak vindt dit plaats na de kennismaking, in ieder geval als het een goed gesprek is geweest. Zo wordt duidelijk wat de afmetingen van de woning zijn, om die te gebruiken voor de brochure en de online presentatie. 
 • Verkoopstrategie
  Ten slotte bespreken jullie de verkoopstrategie. De makelaar bepaalt globaal de waarde van de woning. Op basis daarvan ontvangt u een advies, eventueel in reactie op uw eigen ideeën bij een goede vraagprijs voor de woning. 

Oog voor detail: onderhandeling en koopcontract

Tijdens het verdere proces moet de makelaar vooral een scherp oog voor detail laten zien:

 • Bezichtigingen
  Voordat de bezichtigingen plaatsvinden is het belangrijk om de woning daarop voor te bereiden. Zorg er dus voor dat goed duidelijk is waar het allemaal goed zit en wat er eventueel moet worden aangepast.
 • Onderhandeling
  Tijdens de onderhandelingen gaat de makelaar in gesprek met de andere partij. Met oog voor de details lukt het om in te spelen op wat een potentiële koper belangrijk vindt. Dit maakt de weg vrij voor een hogere bieding. Niet zelden verdient de makelaar die het goed doet zich op deze manier makkelijk terug.
 • Koopcontract
  Ten slotte is het belangrijk dat een goede makelaar het koopcontract voor je opstelt. Daar zijn modelcontracten voor beschikbaar, die de basis vormen. Een goede makelaar doet er vervolgens alles aan om jou en de koper duidelijk te maken op welke punten dit afwijkt. 

Dit doet een goede makelaar

Dus, ben je benieuwd wat een goede makelaar doet om jou daar zo goed mogelijk mee te helpen? Met de bovenstaande tips krijg je een beter beeld van waar de verschillen zitten tussen de goede en de mindere. Vraag er bijvoorbeeld naar tijdens de kennismaking. Of let erop in de reviews die er worden geschreven. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt, voor een makelaar die je goed kan helpen met wat jij belangrijk vindt voor de verkoop van het huis.