Verliefd op een woning? Wat kan Makelaarverkenner voor u betekenen ?

Stel, u bent gevallen voor een schitterende woning, maar hoe blijven we visie houden op de mindere punten van de woning. Hoe werkt dat in onze brein en wat is een goede omgang strategie.

De charme van de ruime woonkeuken tijdens de bezichtiging neemt u compleet over, het gevoel wat u heeft is overrompeld door de visie van; ik wil hier wonen en u fantaseert dat u daar ook zelf daadwerkelijk woont. Dat de douche ruimte aan de beperkte kant is, neemt u voor lief. Zoveel tijd breng je daar toch niet door, tuin op het noorden? Nou, te veel zon is maar slecht voor je huid. Maar deze prachtige woonkeuken: die wilt iedereen.

De roze bril doet wonderen.

Mensen worden soms verliefd op een woning, zoals ze verliefd worden op een persoon, met als gevolg is dat ze dan door een roze bril gaan kijken en de gebreken of de mindere punten niet meer zien in het juiste perspectief. Met als gevolg dat er gedrag plaats vindt, waarvan de kandidaat-koper niet bewust is en de waarneming beïnvloedt.

Mensen zoeken en onthouden vooral informatie die bevestigen wat men toch al over sommige feiten denkt, deze ‘confirmation bias’ is één van de menselijke neiging die de blinde verliefdheid op een huis kan verklaren.

Wanneer je dan door de woning loopt, is men vooral op zoek naar feiten en omstandigheden die bevestigen dat dit hét droomhuis is. Argumenten met een tegendeel, is men geneigd naast zich neer te leggen of ’one down’ weg te cijferen.

Eenmaal de kans voor een eerste indruk.

De eerste indruk is vaak veelzeggend, maar kan worden verkleurd door oppervlakkige feiten. Een aantal kopers gaat teveel af op hun eerste indruk van een woning. Het primacy effect, de neiging om van een reeks feiten en omstandigheden de eerste, het beste te onthouden. ‘Zodra kandidaat-kopers één voet over de drempel van de woning zetten, voelen sommigen: dit is het of dit gaat hem niet worden. Hoewel een eerste indruk veelzeggend is, kan die beïnvloedt worden door oppervlakkige details, zoals de geur van een appeltaart die u aan vroeger doet denken, of de warme interieur inrichting waar je zo in kunt wonen. Zulke feiten zeggen nog weinig over het daadwerkelijk wonen in het huis. Daarom is een tweede bezichtiging verstandig met de ondersteuning van een ervaren makelaar.

De mindere kant van een woning niet willen zien.

Als voorbeeld kunnen we noemen de verkopend makelaar die tussen neus en lippen door verteld tijdens de bezichtig dat met de buren is overeengekomen dat ze recht van overpad moeten verlenen, maar dat dit niet notarieel is vastgelegd.
‘‘Ach, dat zal bij mij vast niet voor problemen zorgen’’, redeneert een kandidaat koper zich dan.’ Een aankoop makelaar zal hier direct op aanslaan en deze oranje vlag waarnemen en van advies voorzien.

Waarom Makelaarverkenner?

De verkopend makelaar enthousiasmeert de karakteristieke elementen van de mooie opknap woning, en u weigert om in te zien dat de woning veel onderhoud vraagt.

‘Want wat je niet ziet, is er niet.
Dit vaak een reden waarom deze mensen een bouwtechnische keuring achterwege laten. Ze geloven dat het wel goed komt. Ons advies van Makelaarverkenner is dan ook om bij elke aankoop of verkoop van een woning een bouwkundige keuring te overleggen en hiernaar te verwijzen in de koopovereenkomst. Deze essentialia geeft inzicht, overzicht en zodoende vooruitzicht en voorkomt een hoop ellende .

Woning aankoop proces
Consumentenpsychologen geven een verklaring waarom huizenkopers de mindere kanten van een woning niet (willen) zien: de positivity bias – een vooroordeel tegen negatieve informatie. Een makelaar via makelaarverkenner zorgt ervoor dat u helder inzicht heeft in het hele proces en neemt bouwtechnisch en juridische feiten waar die anders voor uw onbewust waren gebleven.

Hoe de weerbaarheid tegen onjuiste beslissingen te vergroten?

Een goede strategie is de lijst van eisen. Maak voor een bezichtiging een eisen lijst. Als je een appeltaart gaat bakken, maak je eerst een lijst met de benodigde ingrediënten. De aankoop van de woning werkt niet anders. Als je het essentieel vind om een tuin op het zuiden te hebben en een ruime woonkeuken, dan zorg je dat je aan die eisen lijst voldoet. Wensen kun je laten vallen en accepteren dat het er niet in zit, maar eisen niet.

Voldoet het aan de eisen, neem dan een besluit.

Heeft u een woning gevonden dat voorziet in al uw eisen, zoek dan niet verder. Denk niet: We willen nóg een grotere woonkeuken. Wordt niet iemand die het allerbeste wilt, en daarvoor eerst alle mogelijkheden wilt bekijken. Met als gevolg; dat er niet één woning goed genoeg is. Immers de boerderij op de Grote markt in Goes gaat u niet vinden. Maak het niet te moeilijk en wees tevreden met een huis dat goed genoeg is en aan de eisen voldoet.

foto hoe vindt u een goede makelaar?

Makelaarverkenner adviseert; neem een deskundige mee.

Makelaarverkenner adviseert huizenkopers een deskundige mee te nemen naar een bezichtiging. ‘Iemand die wat verder van je afstaat en verstand van zaken heeft. Laat bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring uitvoeren, het koopcontract nalopen en neem een aankoop of verkoopmakelaar in de arm die úw belangen behartigt.’

Omgekeerd redeneren.

Zijn er argumenten waarom het huis van uw dromen geen goede keuze is? Bijvoorbeeld, omdat de reistijd naar het werk veel langer wordt. Deel uw visie met mensen die er onbevooroordeeld in staan en maak voor uw zelf een overzicht op papier.

Neem geen overhaast besluit.
Het is altijd goed om er een nachtje over te slapen, immers grote beslissingen zoals het kopen van een huis is het goed om de gedachten uit te laten kristalliseren.

Beslissingen worden beter als je er de tijd voor neemt. Alle informatie die u hebt vergaard over de woning blijft onbewust een poosje door sudderen in het menselijke brein.

‘Geef het de tijd. Op een onverwacht moment, dat kan onder de douche zijn of lopend naar het werk, weet je het zeker of je het huis wilt.’

Ontvang gratis makelaarsoffertes!