Wat zijn tijdens de verkoop van uw huis de kosten van de makelaar? De kosten van een makelaar variëren sterk, dus het is de moeite om makelaarskantoren met elkaar te vergelijken.

Zoekt u bijvoorbeeld een traditionele makelaar die bij u langskomt en die u intensief zal begeleiden? Of gaat het u om een online makelaar die de kosten laag houdt? De beide varianten bieden voor- en nadelen.

Het is in de beide gevallen belangrijk om goed te letten op de kosten van de makelaar bij de verkoop van uw huis. Wij delen drie praktische tips om op te letten, zodat u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Kosten van de makelaar: 3 punten om op te letten

Wilt u goed voorbereid kiezen voor een makelaar? Let bij de verkoop van uw huis op de kosten van de makelaar door rekening te houden met deze punten:

  • Wat is de prijs inclusief btw?
    Als particulier betaalt u de courtage inclusief btw. Sommige makelaars adverteren met een courtage exclusief btw. Houd er in dat geval rekening mee dat u 21% meer betaalt, omdat u de btw over de courtage dient te betalen. Vergelijk daarom altijd tarieven inclusief de btw.
  • Is er sprake van opstartkosten, advertentiekosten en/of intrekkingskosten?
    Sommige makelaars berekenen voor de verkoop naast courtage ook opstartkosten, advertentiekosten en/of intrekkingskosten. Het zijn bijkomende kosten. Houd daar rekening mee om vooraf het totale kostenplaatje te berekenen. 
  • Geldt er een prestatiebonus of deadline voor de verkoop?
    Sommige makelaars berekenen een prestatiebonus, bijvoorbeeld als ze uw huis voor een hoger bedrag verkopen. In andere gevallen geldt er een deadline voor de verkoop, waarna er andere voorwaarden gelden voor bijvoorbeeld intrekken. Vraag hiernaar bij de makelaar.

1 tot 2,5 procent bij verkoop van uw huis

Wat zijn bij verkoop van uw huis de kosten van de makelaar? Het gaat gemiddeld om 1 tot 2,5 procent van de verkoopprijs. Dus verkoopt u de woning voor 300.000 euro? Houd dan rekening met 3.000 tot 7.500 aan kosten.

Dat lijkt een hoog bedrag. Aan de andere kant voorkomt het dat u zelf veel tijd en energie in de verkoop moet steken. In plaats daarvan weet u zeker dat dit goed geregeld wordt, door professionals die weten wat er belangrijk is. Bovendien kunnen makelaars soms een hogere verkoopprijs onderhandelen. Op die manier ontvangt u een hogere prijs voor uw woning. Niet zelden weten makelaars zich daarmee meteen terug te verdienen.

Verkoop huis: kosten makelaar

De verkoop van uw huis en de kosten van de makelaar verdienen uw aandacht. Door goed uit te zoeken wat u betaalt komt u niet voor verrassingen te staan. Bovendien helpt dit om vooraf in te schatten wat er allemaal belangrijk is en waar u rekening mee moet houden. Maak een vergelijking van verschillende makelaarskantoren. Ontdek op die manier wat de verkoop van uw huis ongeveer zal kosten, zodat u daar rekening mee kunt houden binnen het budget.