Vergelijk makelaars en maak jouw keuze uit een aantal goede kantoren. Het is de beste tip die we je kunnen meegeven, zowel als je wilt kopen als wanneer je wilt verkopen. Meerdere makelaars kunnen bieden wat jij zoekt. De één doet dat beter dan de ander. Met 5 van onze tips maak je een goede vergelijking, waarmee je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet.
Wij helpen je de beste keuze te maken voor een makelaar. Vergelijk makelaars, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt. En dat je aan de andere kant wel kunt rekenen op goede service, een betrouwbare partner en een specialist die weet wat er belangrijk is. Dat geldt voor kopen én voor verkopen, omdat het een transactie is die je waarschijnlijk maar één of een paar keer in je leven doet.
De beste tip: meerdere makelaars vergelijken
Je kunt online heel eenvoudig makelaars vergelijken. Daar helpen we je graag bij, omdat dat is waar we sterk in zijn. Met ons platform maak jij het jezelf een stuk makkelijker om de juiste makelaar te vinden. Die je helpt de woning van je dromen te kopen. Of die ervoor zorgt dat je een goede prijs krijgt voor de woning die je (weer) verkoopt. Vergelijk makelaars en zet de verschillende mogelijkheden op een rij. Zodat je straks zeker weet dat je geen belangrijke informatie over het hoofd hebt gezien.
5 tips om slimmer te vergelijken
Vergelijk makelaars aan de hand van 5 van onze handige tips. Die hebben we door de jaren heen leren kennen, uit ervaring en door goed te kijken naar waar andere gebruikers baat bij hebben. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat jij daarmee meteen aan de slag kunt.
1. Bekijk en vergelijk recensies
Ten eerste: bekijk en vergelijk altijd de recensies die er beschikbaar zijn. Zo weet je zeker dat je niet in de valkuilen trapt die anderen al hebben ervaren. Dus heeft iemand een slechte ervaring met een bepaalde makelaar? Laat dat een waarschuwing zijn.
En zijn anderen juist erg te spreken over een makelaarskantoor? Vergelijk makelaars en ontdek op die manier waar jij waarschijnlijk ook goed terecht kunt. Dan maak je makkelijker een goede keuze, om je achteraf niet achter je oren te hoeven krabben.
2. Ga met elkaar in gesprek
Het is heel belangrijk om altijd met elkaar in gesprek te gaan. Zorg ervoor dat je een paar makelaars selecteert, bijvoorbeeld drie of vier. Plan met hen een persoonlijk gesprek.
Goede makelaars bieden je waarschijnlijk aan om bij je langs te komen. Dat doen ze gratis en vrijblijvend, dus je zit op dat moment nog nergens aan vast. In plaats daarvan kun je elkaar op een informele manier leren kennen. En kun je een aantal vragen stellen, waarvoor we de suggesties delen in de volgende tip.
3. Stel 4 kritische vragen
Als je met elkaar in gesprek bent wil je een aantal vragen stellen. Vergelijk makelaars door ze bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen:
- Is er sprake van opstartkosten?
Sommige makelaars berekenen opstartkosten. Het zijn vaste kosten die je betaalt, om gebruik te maken van de diensten van een makelaarskantoor. Zelfs als je de opdracht uiteindelijk intrekt moet je deze kosten waarschijnlijk betalen. Bovendien betaal je deze kosten al vooraf, in plaats van achteraf na afronding van de transactie. - Welke werkzaamheden vallen onder de courtage?
Een makelaar berekent courtage, voor de vergoeding van de aangeboden werkzaamheden. Vraag na welke werkzaamheden hier allemaal bij inbegrepen zijn. Vaak gaat het om de opname van de woning, de opzet van de aan- of verkoopstrategie, de begeleiding (bij bezichtigingen) en het opstellen van het (voorlopig) koopcontract. - Welke bijkomende kosten kan ik verwachten?
Vraag specifiek naar eventuele bijkomende kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit antwoord moet in lijn zijn met de antwoorden op de eerste twee vragen. - Moet ik intrekkingskosten betalen als ik me bedenk?
Wat gebeurt er als jij je bedenkt en de woning toch niet via de makelaar wilt aankopen of verkopen? In sommige gevallen berekent een makelaar intrekkingskosten, dus zorg dat je daarvan op de hoogte bent. - Zijn de bedragen inclusief of exclusief btw?
Vraag specifiek na of de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw zijn. De btw bedraagt 21 procent. Dat leidt tot een flinke verrassing als je dacht dat de btw inclusief was, terwijl de makelaar die vervolgens nog apart berekent.
4. Pas op bij gouden bergen
Makelaars die gouden bergen beloven vormen veelal geen goed idee. De kans is klein dat ze het waar kunnen maken. Sterker nog, niemand kan de toekomst voorspellen, dus garanties bestaan niet. Een makelaar die garandeert een woning voor een bepaald bedrag te kunnen kopen of verkopen is vaak niet de beste keuze voor een betrouwbare samenwerking.
5. Vraag hoe je kunt opzeggen of ontbinden
Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar vraag na hoe je de samenwerking kunt opzeggen of ontbinden. Vraag alvast na wat er in dat geval gebeurt. Dat voorkomt verrassingen, omdat je vooraf goed weet waar je aan toe bent. Zo weet je zeker dat er niets gebeurt waar jij geen rekening mee had gehouden, ook als het helaas anders loopt dan je samen met de makelaar had gehoopt.
Vergelijk makelaars: maak het jezelf makkelijk
Vergelijk makelaars en maak het jezelf makkelijk. Wij hebben ons huiswerk alvast voor je gedaan, zodat je online eenvoudig de makelaar vindt waar je naar op zoek bent. Dat doe je aan de hand van een paar klikken, om meerdere offertes aan te vragen. Die kun je vervolgens met elkaar vergelijken, om eenvoudig te ontdekken welke makelaar jou het best kan helpen.
Vraag online meerdere offertes aan (https://makelaarverkenner.nl) en vergelijk de verschillende makelaars met elkaar. Dan maak jij daarna de beste keuze.