Makelaars vergelijken: dat kan enorm de moeite lonen. Maar, hoe vergelijkt u makelaars? En moet u alleen letten op de prijs, of is er meer dan dat?

Wij leggen het u uit, op basis van onze ervaringen uit de praktijk. Het blijkt namelijk dat makelaars verschillende werkwijzen hanteren. En dat daar ook andere kosten bij horen. Dus zoekt u naar lekker veel begeleiding? Of wilt u juist meer zelf doen, om op de kosten te besparen? Wij zetten de mogelijkheden op een rij aan de hand van een paar handige tips.

Waarom letten? 3 tips

Het is bij het vergelijk van makelaars verstandig om hier in ieder geval rekening mee te houden:

  • Vraag naar het netwerk van de makelaar
  • Bekijk en vergelijk de tarieven
  • Beoordeel de begeleiding

Vraag naar het netwerk van de makelaar

Zowel de aankoopmakelaar als de verkoopmakelaar beschikt hopelijk over een goed en breed netwerk. Het voordeel daarvan is dat de makelaar u kan helpen om sneller de contact te leggen. Dus zoekt u een woning, en wilt u niet afhankelijk zijn van wat er op Funda en andere websites verschijnt? Of wilt u uw woning verkopen en bent u op zoek naar potentiële kopers die de makelaar al kent?

Door de vragen naar het netwerk van de makelaar krijgt u een beter beeld van wat u daarvan kunt verwachten. Dat voorkomt verrassingen en helpt u een betere keuze te maken.

Bekijk en vergelijk de tarieven

Natuurlijk zijn de tarieven belangrijk om makelaars te vergelijken. U wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar wat is een hoge of een lage prijs? Dat ontdekt u alleen door meerdere makelaars te benaderen en hun tarieven op een rij te zetten.

Bekijk daarom de tarieven, vergelijk die en probeer daarover eventueel te onderhandelen. Op die manier kiest u voor een makelaar op basis van een scherp tarief, dus zonder dat u te veel betaalt.

Beoordeel de begeleiding

Ten slotte vergelijkt u makelaars door goed te kijken naar de begeleiding die u kunt verwachten. Gaat de makelaar bijvoorbeeld mee naar de notaris en zorgt deze voor die tijd voor de bezichtigingen bij u thuis? Kunt u vragen stellen en zal de makelaar u begeleiden bij het bepalen van de verkoopstrategie? Ga hierover in gesprek, om vooraf vast te stellen welke makelaar het best bij u past.

Makelaars vergelijken: hoe doet u dat?

Met de bovenstaande tips wordt het een stuk makkelijker om makelaars te vergelijken. U krijgt een beter beeld van wat u kunt verwachten, welke kosten u daarvoor maakt en welke makelaar goed bij u past. Bekijk en vergelijk meerdere makelaars, om daar de juiste keuze uit te maken. Zo weet u zeker dat u de juiste aankoopmakelaar of verkoopmakelaar kiest.

Ontvang gratis makelaarsoffertes!