U wilt de makelaars kosten vergelijken: hoe pakt u dat aan? Het is verstandig om de tarieven van makelaars te vergelijken. De kans is groot dat u weinig ervaring heeft met de aankoop of verkoop van een woning. Het is iets dat de meeste mensen maar één of een paar keer in hun leven doen.

Sommige makelaars werken voor vaste tarieven. Anderen bieden meer ruimte tot onderhandelen. Het is dus de moeite waard om dit te proberen, of de verschillende aanbiedingen in ieder geval met elkaar te vergelijken. Zelfs als u 0,1 procent minder kosten betaalt levert dat voor een woning van 400.000 namelijk al een voordeel van 400 euro op.

Drie tips om te vergelijken

Bent u benieuwd hoe anderen de makelaars tarieven vergelijken? Het is de moeite waard om in ieder geval rekening te houden met deze drie tips:

  • Spreek met meerdere makelaars
  • Vraag om een specificatie
  • Vergelijk de tarieven (vast en bonus)

Spreek met meerdere makelaars

Om de kosten van een makelaar te vergelijken is het verstandig om met meerdere makelaars te spreken. Als u slechts één makelaar spreekt bent u daarvan afhankelijk. Het maakt het lastig om in te schatten of u een hoge of een lage prijs betaalt, als u niet weet wat anderen berekenen.

Spreek daarom het liefst met minimaal 3 verschillende makelaars. Op die manier krijgt u een beter beeld van de kosten, en of het een hoge of lage prijs is. U kunt de makelaars tarieven vergelijken, gewoon door goed te kijken naar wat ze aanbieden en welke kosten u daar aan de andere kant voor moet maken.

Vraag om een specificatie

Makelaars kosten vergelijken: 3 praktische tips

Zit er een makelaar bij die u aanspreekt? Dan is het verstandig om daar om een specificatie te vragen. Op die manier kunt u de makelaars kosten vergelijken. Wat zijn de kosten die u betaalt voor de opstart, voor de begeleiding en bijvoorbeeld voor de onderhandelingen en de daadwerkelijke verkoop met het verkoopcontract?

Makelaars kunnen in sommige gevallen goed aangeven wat ze berekenen voor de verschillende vormen van inzet. Op die manier wordt het makkelijker om de tarieven van makelaars te vergelijken.

Vergelijk de tarieven (vast en bonus)

Vergelijk de kosten van een makelaar en let daarbij op de vaste prijs en een eventuele bonus. Wat is het tarief dat je sowieso betaalt, onafhankelijk van de snelheid van verkopen en de verkoopprijs? En is er daarnaast sprake van een bonus bij snelle verkoop of bij een hogere verkoopprijs? Houd daar rekening mee om de volledige vergelijking te maken.

Makelaars kosten vergelijken: 3 praktische tips

U kunt de makelaars kosten vergelijken door rekening te houden met de drie praktische tips. Zet op die manier de verschillende tarieven op een rij. Dat voorkomt onduidelijkheden en zorgt ervoor dat u goed weet of u niet te veel betaalt.

Ontvang gratis makelaarsoffertes!