U wilt makelaar offertes vergelijken: wat is daarvoor de beste manier? Het aanbod is groot, dus hoe kiest u de makelaar die u het beste kan helpen met de verkoop van uw woning? Of met de aankoop van een nieuwe woning?

We delen een aantal handige tips, die samen een stappenplan vormen om dit goed aan te pakken. Zo zet u de verschillende makelaar offertes op een rij, om daar een keuze uit te maken. Dat helpt om er samen met de makelaar voor te zorgen dat u uw woning kunt verkopen en/of een andere woning kunt aankopen. 

5 tips om makelaar offertes te vergelijken 

Dit zijn onze vijf beste tips om de offertes van makelaars te vergelijken:

  1. Kies het type makelaar dat je zoekt
  2. Vraag offertes aan om te vergelijken
  3. Vergelijk de aangeboden diensten
  4. Stel alvast een paar vragen
  5. Let op bijkomende kosten

1. Kies het type makelaar dat je zoekt

Vergelijk de beste makelaar offertes

Makelaars zijn er in meerdere soorten. Uiteindelijk is iedere makelaar uniek, en ieder kantoor pakt het op z’n eigen wijze aan. In grote lijnen kun je onderscheid maken tussen:

  • Traditionele makelaars
  • Internetmakelaars

De traditionele makelaar komt bij je langs, bespreekt de wensen en zorgt voor intensieve begeleiding tijdens het gehele traject. Jullie spreken regelmatig af en je kunt alle vragen stellen die je wilt. De makelaar zorgt ervoor dat jij eigenlijk zo min mogelijk omkijken hebt naar de verkoop of aankoop.

Een internetmakelaar pakt het anders aan. Jullie spreken elkaar online. De makelaar probeert efficiënt te werken, om de kosten laag te houden. Dat betekent aan de andere kant dat je zelf meer van het werk zal moeten doen. Dat is vooral een goed idee als je het leuk vindt om daarmee bezig te zijn of als je al wat ervaring hebt met het verkopen of aankopen van een huis. 

2. Vraag offertes aan om te vergelijken

Om de offertes van makelaars te vergelijken is het allereerst belangrijk om die daadwerkelijk aan te vragen. Vraag in ieder geval 3 tot 5 offertes aan. Zo heb je iets om te vergelijken, om daar vervolgens een keuze uit te maken.

Maak het jezelf makkelijk en vraag de offertes gewoon online aan. Dan is het niet nodig om contact op te nemen met alle makelaars of daar zelfs langs te gaan. In plaats daarvan is het vlot geregeld, waarna je de informatie ontvangt die je nodig hebt om de vergelijking te gaan maken. 

3. Vergelijk de aangeboden diensten

Je bent misschien geneigd om de makelaar offertes te vergelijken door goed naar de kosten te kijken. Die verleiding begrijpen we, al is het belangrijk om juist ook een beetje verder te kijken. Een makelaar is pas duur als je veel betaalt voor de geleverde diensten.

Dus is de ene makelaar duurder dan de andere? Misschien kun je er rekenen op meer uitgebreide dienstverlening. Een traditionele makelaar is op die manier normaal gesproken duurder dan een internetmakelaar.

Kijk goed naar de aangeboden diensten, om die met elkaar te vergelijken. Selecteer 1 of 2 makelaars waar je een goed gevoel bij krijgt door de diensten die ze aanbieden. Uiteindelijk is het belangrijk dat je ze goed kunnen helpen om jouw huis te verkopen of een woning aan te kopen. 

4. Stel alvast een paar vragen

Stel de makelaar(s) die je selecteert in ieder geval alvast een paar vragen, voordat jullie met elkaar aan de slag gaan. Bel het telefoonnummer, stuur een e-mail of gebruik de kanalen op sociale media. Probeer op die manier te achterhalen hoe snel het kantoor reageert.

Je wilt uiteindelijk een makelaar kiezen die voor je klaar staat, op het moment dat je klant bent. Door nu alvast te testen of je het makelaarskantoor makkelijk te pakken krijgt kom je straks niet voor verrassingen te staan. Zo weet je zeker dat je daarmee een goede keuze maakt. Gebruik verschillende kanalen en stel dezelfde vragen als je meerdere makelaars benadert. Dat maakt het makkelijker om de snelheid van antwoorden en de antwoorden zelf met elkaar te vergelijken. 

5. Let op bijkomende kosten

Ten slotte is het verstandig om goed naar de kosten te kijken. Let op het tarief dat de makelaar voorstelt in de offerte. En houd rekening met eventuele bijkomende kosten. Dus moet je bijbetalen voor een advertentie in de krant of zijn er extra kosten verbonden aan een video op Funda? Voorkom op die manier opnieuw dat er verrassingen kunnen ontstaan. 

Door de makelaar offertes goed met elkaar te vergelijken weet je wat je kunt verwachten. Je zal merken dat je bij één of twee van de makelaars een beter gevoel krijgt dan bij de anderen die je een offerte uitbrengen. Dat gevoel is heel belangrijk, omdat dit aangeeft wie jou er waarschijnlijk het best mee kan helpen.

Tip: bovendien is het verstandig om anderen in je omgeving eens te vragen naar hun ervaringen met bepaalde makelaars. Misschien hebben ze goede ervaringen met een van de makelaars die je selecteert op basis van de offertes. Dan helpt dat je ook weer om de uiteindelijke keuze te maken en met elkaar aan de slag te gaan. 

Makelaar offertes vergelijken en de beste kiezen 

Wil je de makelaar offertes vergelijken en de beste kiezen, maar zonder dat je er veel tijd of moeite in hoeft te steken? Met de bovenstaande tips zorg je ervoor dat je in ieder geval niets over het hoofd ziet. In plaats daarvan zet je alle belangrijke informatie op een rij, om op basis daarvan te kiezen. We maken het je daarmee graag makkelijk, omdat we weten welke makelaars er zijn en wat ze je kunnen bieden.

Vraag online meerdere offertes aan en vergelijk de makelaars binnen enkele minuten met elkaar.