Oriënteren voor de makelaar Goes en omgeving

Als u zich aan het oriënteren bent op makelaars, kan dat overrompelend zijn. Er zijn erg veel makelaars, maar hoe kiest u de beste makelaar in Goes? De aankoop of verkoop van een huis is niet niks. Daarom wilt u in goede handen zijn. Wij vertellen u alles over de makelaar in Goes en omstreken. We beginnen met een uitleg over deze makelaars in een vrijblijvende offerte. Daarna geven we 6 tips om een goede makelaar te vinden.

Wat is een makelaar?

Laten we bij het begin beginnen. Een makelaar of makelaarskantoor bemiddelt bij verkoop, aankoop of verhuur van woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. Gaat het om koop? Dan kan een kantoor aankoopmakelaar of verkoopmakelaar zijn. Allebei tegelijk kan niet voor één woning. In principe kunnen makelaars altijd wel beide rollen vervullen.

Wat is een aankoopmakelaar?

Wilt u een nieuwe huis kopen in Goes? Dan heeft u een aankoopmakelaar nodig. De aankoopmakelaar in Goes (of omgeving) brengt in kaart wat uw wensen zijn en gaat op zoek naar woningen die bij u en uw budget passen. Hij of zij regelt ook de bezichtigingen. Het onderhandelen is een belangrijke taak van de aankoopmakelaar, net als de begeleiding bij notariële en juridische zaken. Komt u iets onverwachts tegen na de oplevering? Ook daarvoor kunt u terecht bij uw aankoopmakelaar. 

Wat is een verkoopmakelaar?

Als u uw woning wilt verkopen, kunt u een verkoopmakelaar in de arm nemen. Die weet precies hoe het ervoor staat met de markt. Hij of zij adviseert u over de verkoopprijs en zet de woning voor u online. De verkoopmakelaar regelt ook de bezichtigingen en leidt de onderhandelingen. Dat scheelt u veel werk en stress. De verkoopmakelaar regelt ook juridische en notariële zaken, zoals het opstellen van een goed contract. 

Verschil tussen een traditionele makelaar en internetmakelaar

Bij verkoop kunt u kiezen uit twee soorten makelaars: de traditionele en de online makelaar. De traditionele makelaar regelt in principe alles voor u – van de online advertentie tot aan de rondleiding. Een internetmakelaar is vaak iets flexibeler. Daar kunt u kiezen uit diensten zoals het opstellen van contracten en het voeren van de onderhandelingsgesprekken. Vaak regelt u zelf de minder specialistische zaken, zoals de rondleidingen en het maken van de foto’s. 

Over het algemeen is een internetmakelaar goedkoper. Een goede keuze, als u het niet erg vindt om zelf het een en ander te doen rondom de verkoop van uw huis. Wilt u liever dat alles voor u wordt geregeld? Dan kunt u vaak het beste kiezen voor een traditionele makelaar in Goes.

6 tips om te onthouden bij het zoeken naar een goede makelaar

Als u een goede makelaar wilt vinden, moet u deze 6 tips onthouden. Of u nu in Goes een makelaar zoekt, of daarbuiten: deze tips gelden voor iedereen. 

Tip 1: Ga niet voor de eerste de beste makelaar 

Vergelijken is altijd belangrijk. Dat geldt in het bijzonder voor makelaars. Een huis kopen of verkopen is niet iets wat u iedere dag doet. Het gaat gepaard met veel papierwerk en veel geld. Vergelijk dus altijd meerdere makelaars met elkaar, en ga niet voor de eerste makelaar die u tegenkomt. Alleen zo ziet u welke makelaar het beste bij u past.

Tip 2: Kies een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie

Makelaars hoeven niet per se aangesloten te zijn bij een brancheorganisatie als NVM, VBO of VastgoedPRO. Maar als u onenigheid krijgt met een onafhankelijke makelaar, moet u naar de rechter stappen. U kunt dan niet terecht bij een geschillencommissie, zoals bij de brancheorganisaties. Aangesloten makelaars moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Die garantie heeft u bij een onafhankelijke makelaar niet. Als u dus echt zekerheid wilt, kunt u beter kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie. 

Tip 3: Wat kosten een makelaar in Goes ? Vraag offertes aan

Als het goed is, kunt u vrijblijvend offertes aanvragen. Doe dat daarom ook zeker bij de makelaars die u interessant lijken. Wat zijn de courtagekosten? Zijn er nog extra beloningen voor de makelaar? Wat doen ze precies voor het geld dat u hen betaalt? Als een makelaar niet transparant is over de kosten, is dat vaak geen goed teken.

Tip 4: Vraag familie en vrienden

U bent niet de eerste die een huis wilt kopen of verkopen, of dat nu in Goes is of ergens anders in Zeeland of Nederland. Het kan lonen om persoonlijke ervaringen te verzamelen. Misschien kent u wel iemand die een heel goede of juist een heel slechte ervaring heeft gehad. 

Tip 5: Doe online onderzoek

Kijk ook altijd op de website en social media pagina’s van makelaars. Hoeveel jaar ervaring hebben ze? Hoe is hun toon? Wat zijn de reacties? En nog belangrijker: hoe zijn de reviews? U kunt reviews vinden op Google en Funda, maar ook op speciale reviewsites, zoals Trustpilot. Kijk hierbij ook goed of de reviews van kopers of verkopers zijn.

Tip 6: Het komt goed

Als u midden in het proces zit, lijkt het allemaal een beetje veel. Maar als u een makelaar vindt die transparant is in de kosten en prettig in de omgang is, dan bent u al een heel eind. Neem daarom ook de tijd om te genieten van de aankoop van een nieuwe woning of juist het afscheid nemen van uw oude huis.

De 6 tips voor de beste makelaar op een rijtje

Onze tips voor het vinden van een goede makelaar: 

  • Ga niet voor de eerste de beste makelaar 
  • Kies een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie
  • Vraag offertes aan
  • Vraag familie en vrienden
  • Doe online onderzoek
  • Het komt goed

Ontvang gratis makelaarsoffertes