De kosten van een makelaar bij verkoop: wat betaalt u als een verkoopmakelaar u helpt met de verkoop van uw woning? Dit hangt natuurlijk af van de makelaar die u kiest. Daarom is het de moeite waard om meerdere makelaars met elkaar te vergelijken.

Wij leggen u uit over de kosten van de makelaar, op basis van een percentage of een vaste prijs voor de verkoop. Houd er rekening mee dat er daarnaast sprake kan zijn van opstartkosten, advertentiekosten en intrekkingskosten. Niet iedere makelaar berekent die kosten, maar het is belangrijk om er op voorbereid te zijn.

Courtage: percentage van de verkoopprijs of vaste prijs

Makelaars berekenen kosten bij verkoop, voor de volledige begeleiding of een gedeeltelijke begeleiding. Gaat het u alleen om de onderhandelingen met een potentiële koper of om het volledige proces? Een makelaar kan veel taken voor u uit handen nemen, zodat u daar geen kostbare tijd en energie in hoeft te steken.

De kosten die u de makelaar bij verkoop betaalt kan een verkoopmakelaar op meerdere manieren berekenen:

 • Percentage van de verkoopprijs
  Het meest gebruikelijk is het percentage van de verkoopprijs. U betaalt bijvoorbeeld 1 tot 2,5 procent van het bedrag waarvoor de makelaar uw woning weet te verkopen. Het gaat om enkele duizenden euro’s, bijvoorbeeld bij een verkoopprijs van 300.000 euro.
 • Vaste prijs voor de verkoop
  Andere makelaars berekenen een vaste prijs voor de verkoop. Zij hanteren een vast tarief, onafhankelijk van de verkoopprijs van de woning. Dat is vooral interessant bij grotere woningen en stijgende woningprijzen, omdat u op basis van een percentage anders meer zou betalen. 
 • Vaste prijs plus bonus
  Ten slotte vragen sommige makelaars een vaste prijs, plus een bonus. Die bonus geldt bijvoorbeeld voor de verkoopprijs boven het gestelde doel. Als de woning voor meer wordt verkocht dan verwacht levert dat de verkopende makelaar een bonus op.

Opstartkosten, advertentiekosten en intrekkingskosten

De kosten van een makelaar bij verkoop kunnen daarnaast bestaan uit drie aanvullende bedragen:

 • Opstartkosten
  De makelaar maakt kosten voor het opstarten, namelijk om foto’s en plattegronden te maken en de woning aan te melden op bijvoorbeeld funda.nl. 
 • Advertentiekosten
  Wilt u meer adverteren voor de woning, om meer aandacht te trekken voor de verkoop? Dat kan, maar in veel gevallen berekenen makelaars daarvoor aanvullende kosten.
 • Intrekkingskosten
  Wilt u de woning niet meer via de makelaar verkopen? Als u de opdracht intrekt zijn daar soms kosten aan verbonden. Het gaat dan om intrekkingskosten. 

Kosten makelaar bij verkoop

Bent u benieuwd naar de kosten van een makelaar bij verkoop? Het is de moeite waard om die vooraf te laten berekenen. Vraag meerdere makelaars om een offerte. Aan de hand daarvan ziet u precies welke kosten u kunt verwachten, om niet voor verrassingen te komen te staan.