De kosten van een makelaar bij verkoop van uw huis: waar betaalt u die voor? En waar moet u ongeveer rekening mee houden?

We zetten het voor u op een rij, zowel de werkzaamheden als de verschillende bedragen waar u op kunt rekenen. Het gaat vaak om een percentage van de verkoopprijs. Toch is het de moeite waard om vooraf offertes aan te vragen bij meerdere makelaars. Maak op die manier een vergelijking, om te voorkomen dat u meer betaalt dan nodig.

Waarvoor betaalt u de kosten?

De kosten die een makelaar berekent bij verkoop van uw huis betaalt u voor de begeleiding. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende werkzaamheden:

 1. Kennismaking en woningopname
  De makelaar komt bij u langs en neemt de tijd om kennis te maken. Eenmaal bij u thuis zal de makelaar de kamers inmeten en de woning opnemen. Een online makelaar plant een virtuele kennismaking, waarna u de woning zelf kunt opnemen.
 2. Voorstel en verkoopstrategie
  De makelaar doet vervolgens een voorstel voor de verkoop van uw huis, inclusief de kosten die u daarvoor betaalt. Bij akkoord bepaalt u samen de verkoopstrategie om aan te houden. Daaruit blijkt ook de verkoopprijs die u voor ogen heeft voor de woning.
 3. Foto’s, plattegronden, advertentie en meer
  Afhankelijk van de makelaar die u kiest zal deze foto’s en plattegronden laten maken, net als een advertentie op bijvoorbeeld funda.nl. U kunt dit eventueel zelf doen, om op die manier kosten te besparen. 
 4. Bezichtigingen en onderhandelingen
  De makelaar kan u helpen met de bezichtigingen door geïnteresseerden. De makelaar vertelt hen over het huis of nodigt ze uit voor een open dag. Daarna vinden de onderhandelingen plaats, waar de makelaar u goed bij kan helpen.
 5. Koopcontract en naar de notaris
  Ten slotte helpt de makelaar u met het opstellen van het koopcontract voor de woning. Dankzij begeleiding bij de notaris staat u er tijdens het officiële passeren van de woning niet alleen voor.

Wat kost de makelaar bij verkoop?

Wat kost een makelaar bij verkoop van uw huis? Het gaat vaak om een percentage, bijvoorbeeld 1 tot 2,5 procent van de verkoopprijs  van uw huis. Andere makelaars berekenen een vaste prijs.

Houd er rekening mee dat makelaars naast de courtage ook opstartkosten, advertentiekosten en intrekkingskosten kunnen berekenen. Vraag vooraf om een volledige offerte, zodat u goed weet wat u betaalt om de woning door de makelaar te laten verkopen.

Kosten makelaar bij verkoop huis

Zorg dat u vooraf goed weet wat de kosten van de makelaar zijn bij verkoop van uw huis. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan. Bovendien kunt u aangeven welke taken u eventueel zelf doet. Daarmee bespaart u op de kosten, omdat de makelaar een lager tarief berekent.