Zijn de kosten voor een makelaar aftrekbaar?

Nee, de kosten die u de makelaar betaalt mag u helaas niet aftrekken. Dat betekent dat u de courtage en eventuele extra kosten netto betaalt. Er is geen sprake van aftrek. Daarom is het verstandig om meerdere makelaars te vergelijken. Dan maakt u een goede en eventueel goedkope keuze.

Niet aftrekbaar

Bent u benieuwd waarom de kosten voor een makelaar niet aftrekbaar zijn? Het heeft te maken met de regels voor aftrekbaarheid. U mag alleen kosten aftrekken die u maakt voor de financiering aankoop, verbouwing of aanpassing van uw hoofdverblijf.

Zou u dus een adviesgesprek inplannen met een hypotheekadviseur? Als u de hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbouwing of aanpassing van uw hoofdverblijf mag u de kosten aftrekken. Het gaat om een financiering, waarvoor u een adviesgesprek nodig heeft.

De makelaar geeft geen advies over de hypotheek en kan de hypotheekbedragen niet voor u berekenen. In plaats daarvan helpt de makelaar u de woning aan te kopen of te verkopen. Er is in de beide gevallen geen sprake van een financiering. Om die reden kunt u de kosten niet aftrekken.

De makelaar verdient zichzelf terug

Dat neemt niet weg dat u wel degelijk kunt besparen op de kosten van een makelaar. Of sterker nog, dat een goede makelaar zichzelf zal terugverdienen.

Dus schakelt u een makelaar in als u een huis wilt kopen? De specialist kan u bijvoorbeeld helpen bij het doen van een eerste bod. Soms kan de makelaar u vertellen dat een huis minder waard is dan de vraagprijs. Of dat er woningen in de buurt voor een lager bedrag zijn verkocht. Dat kan u helpen om een betere bieding te doen, waarmee u misschien meteen op de kosten bespaart.

En helpt de makelaar die u inschakelt u ook met de onderhandelingen? Het maakt de kosten nog steeds niet aftrekbaar. Wel is de kans groot dat u bijvoorbeeld enkele duizenden euro’s bespaart op de aanschaf. Stel dat de makelaar de koopprijs met 10.000 euro weet te verlagen, dan verdient u de investering dus dubbel en dwars terug. Houd er wel rekening mee dat u het voordeel pas daadwerkelijk in handen krijgt als u het huis weer verkoopt. De hypotheek zal leiden tot iets lagere maandlasten, maar dat is doorgaans slechts een klein verschil.

Kosten makelaar: aftrekbaar?

Dus, zijn de kosten voor de makelaar aftrekbaar? Nee, dat zijn ze helaas niet. Dat geldt voor alle kosten die de makelaar berekent. Er is geen sprake van gedeeltelijk aftrekbare kosten, zoals dat bij de notaris het geval is. In plaats daarvan dient u het volledige bedrag te betalen en kunt u dat niet aftrekken van uw inkomen tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Tip: de makelaar kan u in de meeste gevallen wel vertellen welke kosten er wél aftrekbaar zijn op het moment dat u een huis gaat kopen (of verkopen).