Wat is een internetmakelaar en is het een goede keuze om die in te schakelen? Regelmatig duikt de online makelaar op, bijvoorbeeld als u zoekt naar de beste partij om u te helpen bij de verkoop van uw huis.

Wie is die internet makelaar eigenlijk en hoe werkt deze persoon (m/v)? We duiken in de wereld van internet makelaars en schetsen daarvan zowel de voordelen als de nadelen. Dat maakt veel beter duidelijk of u een makelaar via internet kunt inschakelen. En als u dat doet, wat dan belangrijke zaken zijn om vooraf alvast rekening mee te houden. 

Wat is een internetmakelaar?

Er bestaat geen specifiek vak voor ‘internetmakelaar’. Dat maakt het lastig om hier een definitie aan te koppelen. Het gaat om een makelaar die op internet actief is. In veel gevallen gaat het om makelaars die zoveel mogelijk online werken. Daarmee drukken ze de kosten, terwijl ze de mogelijkheid hebben om door heel Nederland te werken.

Je kunt eenvoudig contact opnemen met een online makelaar. Daarvoor gebruikt u een contactformulier, om aan te geven dat u een huis wilt kopen of verkopen. Vervolgens heeft u contact per telefoon of via e-mail, en eventueel via een videoverbinding. Het is op die manier mogelijk om alle vragen te stellen, al zal er doorgaans geen sprake zijn van een fysieke bijeenkomst. Dat heeft voordelen en nadelen, iets dat we hieronder verder zullen uitwerken om dit toe te lichten.

Let op: bij MakelaarVerkenner gebruiken we ook internet om u zoveel mogelijk uit te leggen over het kopen of verkopen van een huis. Het verschil is dat we u vervolgens als traditionele makelaar helpen. Houd dat in uw achterhoofd als u wilt kiezen tussen een internet makelaar en een makelaar die bij u uit de buurt komt en bijvoorbeeld de omgeving kent.

De voordelen: lage kosten

Natuurlijk biedt een internetmakelaar enkele voordelen:

 • Lage kosten
  Een van de belangrijkste voordelen van een internet makelaar is het vaak lagere tarief. De courtage is scherp en er is sprake van weinig bijkomende kosten. Dat hangt samen met de activiteiten die de makelaar uitvoert, net als de begeleiding die er wordt geboden. Als er sprake is van minder (intensieve) begeleiding lukt het makelaars via internet om de kosten daarmee lager te houden. 
 • Snel contact
  Een makelaar via internet maakt het makkelijk om contact op te nemen. Het is voldoende om een contactformulier in te vullen of de telefoon te pakken. De lijntjes zijn vaak kort, ook via e-mail. Dankzij een videoverbinding is het goed mogelijk om elkaar toch even te ‘zien’ en te leren kennen. Dat geeft vertrouwen voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis.
 • Landelijke dekking
  Ten slotte biedt een internetmakelaar een landelijke dekking, of is de makelaar in ieder geval in een groot deel van Nederland actief. Dat biedt u de mogelijkheid om zelfs met makelaars aan de andere kant van Nederland te spreken. Het aanbod neemt toe, zodat u de verschillende opties met elkaar kunt vergelijken. 

Zelf regelen en minder lokale kennis

Aan de andere kant kent de makelaar via internet ook een paar nadelen:

 • Veel zelf regelen
  De meeste internet makelaars vragen u om zelf een aantal zaken te regelen. U maakt bijvoorbeeld zelf foto’s van de woning en stelt zelf de advertentietekst op. Dat scheelt in de kosten. Het betekent aan de andere kant wel dat u daar zelf tijd en moeite in moet steken. Bovendien ontbreekt het aan professionele begeleiding, omdat u er zelf mee aan de slag moet. 
 • Minder lokale kennis
  Een makelaar die via internet landelijk werkt kan onmogelijk alle gebieden van Nederland goed kennen. Dat betekent dat er automatisch wat minder lokale kennis beschikbaar is. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar houd er rekening mee dat de makelaar misschien niet precies weet wat er in een bepaalde straat, buurt of wijk speelt.
 • Geen fysieke afspraak
  Ten slotte is het niet mogelijk om een fysieke afspraak te maken met de internetmakelaar. Dat is een nadeel bij de opname van uw woning als u wilt verkopen, net als bij de bezichtigen als u een woning wilt kopen. De makelaar kan niet met u meekijken, om vanuit ervaring te vertellen over wat er belangrijk is en waar u rekening mee dient te houden. Dat betekent dat u op basis van instructies door de makelaar zelf aan de slag moet. 

Voor- en nadelen van een internetmakelaar

De makelaar via internet kent wat dat betreft voordelen en nadelen. Het is belangrijk om die goed tegen elkaar af te wegen, als u een woning wilt kopen of verkopen. Heeft u bijvoorbeeld al ervaring met de verkoop en wilt u het deze keer grotendeels zelf regelen? Of zoekt u aan de andere kant een makelaar die u kan begeleiden tijdens dit proces? Het is verstandig om de online makelaar en de traditionele makelaar goed met elkaar te vergelijken. Een besparing op de kosten is prettig, maar niet als de verkoop van uw woning daardoor bijvoorbeeld minder oplevert.

Wij helpen u online een volledig gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen, bij diverse makelaars in de buurt. Het gaat om gecontroleerde makelaars, die graag langskomen voor een afspraak. U kunt dit op die manier zelf vergelijken met het aanbod van een internetmakelaar. Zo krijgt u een beter beeld van wat u kunt verwachten en hoe de aanpak in de beide gevallen zou zijn. We hopen u daarmee te helpen de juiste keuze te maken voor de verkoop van uw woning of de aankoop van een nieuwe woning. 

Ontvang gratis makelaarsoffertes!