Hoeveel kost een makelaar? Wat de makelaar kost hangt af van het kantoor dat u kiest, de begeleiding die u wenst en de afspraken die u daarover maakt.
Een online makelaar is bijvoorbeeld voordeliger dan een traditionele makelaar. Hier staat tegenover dat die traditionele makelaar bij u langskomt en intensieve begeleiding kan bieden. Een online makelaar zal minder betrokken zijn, en vooral helpen bij zaken waar u zelf niet uitkomt.
Ten slotte is het de moeite waard om met de makelaar te onderhandelen over de precieze kosten die u betaalt. Soms lukt het om de kosten omlaag te krijgen, bijvoorbeeld als u aangeeft zelf foto’s te kunnen maken of een verkooptekst te kunnen schrijven.
Dit kost een verkoopmakelaar
De verkoopmakelaar berekent courtage op basis van een percentage van de verkoopprijs of aan de hand van een vaste prijs. In sommige gevallen is er sprake van een vaste prijs, plus een bonus op basis van een eventueel hogere verkoopprijs dan verwacht.
Houd er rekening mee dat het gaat om 1 tot 2,5 procent van de verkoopprijs. Dat gaat om enkele duizenden euro’s. Sommige makelaars berekenen bovendien losse opstartkosten, advertentiekosten en intrekkingskosten. Bespreek vooraf de precieze kosten en maak duidelijke afspraken. Leg die vast op papier, zodat er achteraf geen verrassingen ontstaan over de kosten en wat u met elkaar hebt besproken.
Tip: een verkoopmakelaar berekent hoge kosten. Hier staat tegenover dat makelaars soms een hogere verkoopprijs voor elkaar weten te krijgen. Zo verdienen goede makelaars zich onderaan de streep weer terug.
Dit kost een aankoopmakelaar
Hoeveel kost een makelaar als u een woning wilt aankopen? Ook in dat geval betaalt u een percentage, in dit geval van de aankoopprijs. Het is de bedoeling om die zo laag mogelijk te maken, omdat u dan minder betaalt voor de woning. Daarom zijn bonusconstructies in dit geval minder gebruikelijk. U betaalt een vaste prijs of een percentage van de waarde van de woning.
Traditionele makelaars bieden intensieve en uitgebreide begeleiding bij de aankoop van een woning. Goedkopere (online) makelaars helpen u bijvoorbeeld met het vinden van een geschikte woning en het controleren van het koopcontract. U doet een deel van de werkzaamheden zelf. Dit biedt de mogelijkheid om de kosten te verlagen, zodat u onderaan de streep goedkoper uit bent.
Hoeveel kost een makelaar?
Dus, hoeveel kost een makelaar? Dat hangt sterk af van het type makelaar dat u kiest (online of traditioneel) en welke begeleiding u wenst. Intensieve begeleiding is duurder. Andersom betekent dit dat u er zelf minder tijd en energie in hoeft te steken. En dat u dankzij de professionele begeleiding zeker weet dat u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Een huis kopen is een grote stap, dus een makelaar vormt in de meeste gevallen een goede keuze.