Misschien wel de belangrijkste vraag: hoe vindt u een goede makelaar? Het verkopen van uw huis (of aankopen van een ander huis) is een grote stap. Professionele begeleiding komt dan goed van pas.
Maar, hoe kiest u de makelaar die u daarmee goed kan helpen? We hebben een paar handige tips verzameld om de kans op de beste makelaar een stuk groter te maken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een aantal kritische vragen te stellen en te onderhandelen over te kosten. Hoe u dat aanpakt leggen we u uit in dit artikel.
Stel kritische vragen
Stel, u zoekt een goede makelaar: hoe begint u daaraan? Zorg ervoor dat u in gesprek raakt met een paar makelaars. Die helpen we u bijvoorbeeld online te vinden.
Eenmaal in gesprek met de makelaar is het verstandig om een paar kritische vragen te stellen:
- ‘Hoe bepaalt u de woningwaarde om te verkopen of te kopen?’
Heeft de makelaar al een goed beeld van de waarde van uw woning? Of volgt er een overtuigend verhaal om te bepalen wat een woning waard is? Dit is een belangrijke stap, omdat een groot deel van het verdere (ver)koopproces hiervan afhangt. - ‘Hoeveel ervaring heeft u met onderhandelen?’
Een goede makelaar kan natuurlijk uitstekend onderhandelen. Kan de makelaar vertellen over een paar situaties waarin het is gelukt om het onderste uit de kan te krijgen? Of heeft de makelaar daarvoor bepaalde tactieken in gedachten? - ‘Hoe ziet de werkwijze en begeleiding er tijdens het (ver)koopproces uit?’
Vraag alvast naar de werkwijze, de begeleiding en de rest van het proces. Wat kunt u van de makelaar verwachten? En kunt u even contact opnemen als u ergens een vraag over heeft of er zelf niet helemaal uitkomt?
Vraag ten slotte naar de manier waarop de makelaar uw wensen heeft begrepen. Blijkt daaruit dat de makelaar inderdaad een goed idee heeft van wat u belangrijk vindt? Dat is belangrijk om met elkaar in zee te gaan.
Onderhandel over de kosten
Makelaars berekenen courtage. Het gaat om gemiddeld om 1procent tot 1,5 procent exclusief btw van de verkoopprijs van een woning. Bij een woning van € 250.000 betekent dat geen gemiddeld bedrag van €3.125 exclusief btw. Het is daarom de moeite waard om over het bedrag aan kosten te onderhandelen.
In sommige gevallen lukt het om bijvoorbeeld met een makelaar af te spreken dat u bepaalde taken zelf zal uitvoeren. Stelt u bijvoorbeeld zelf de advertentietekst op, maakt u zelf de foto’s of doet u zelf de bezichtigingen? Als dat de makelaar veel werk scheelt kunt u in sommige gevallen korting krijgen op de courtage. Dat betekent dat u voordeliger uit bent, zodat u eenvoudig op de kosten bespaart.
Tip: wilt u een goede makelaar kiezen? Houd er dan rekening mee dat de beste makelaars over het algemeen voldoende nieuwe klanten ontvangen. Dat maakt het lastiger om over de tarieven te onderhandelen. Zij berekenen een iets hogere prijs, omdat ze weten dat ze een goede service leveren en bijvoorbeeld stevig onderhandelen over de verkoopprijs van een woning. In sommige gevallen verdient u daarmee de courtage makkelijk terug. Een hogere courage hoeft dan dus geen nadeel te zijn.
U vindt een goede aankoopmakelaar door bijvoorbeeld te vragen naar de ervaringen met eerdere onderhandelingen. Is het al eens gelukt om de courtage terug te verdienen, bijvoorbeeld dankzij een hogere verkoopprijs voor een verkoper? Of lukt het andersom om iets van de aankooprijs af te praten, waardoor er geld overblijft om de makelaar mee te betalen? Makelaars die daarover een goed verhaal kunnen vertellen vormen soms een betere keuze dan bedrijven die hier niet direct een antwoord op hebben.
Houd nauw contact
Al tijdens de kennismakingsfase is het een goed idee om nauw contact te onderhouden met de makelaar. Dat helpt u een goede makelaar te vinden, bijvoorbeeld omdat u merkt hoe het contact er uiteindelijk uit zal gaan zien.
Tijdens de aankoopfase of de verkoopfase zullen jullie waarschijnlijk intensief contact hebben. Door dat nu alvast na te bootsen merkt u of de makelaar inderdaad zo goed bereikbaar is. En of de makelaar meteen terugbelt als u een vraagt stelt via het contactformulier. Want als andersom blijkt dat dit nu al niet het geval is zal u merken dat dit ook op de momenten dat het erom draait lastig is. U kunt er dan beter nu al achter komen dat er misschien geen sprake is van een match.
Tip: bespreek bovendien wat er gebeurt als u later toch besluit dat het geen goede makelaar voor u is. Welke kosten betaalt u om de opdracht in te trekken? En hoe gaat de makelaar daar normaal gesproken mee om? Door het te bespreken krijgt u een beter beeld van wat u kunt verwachten en welke mogelijkheden u heeft.
Zo vindt u een goede makelaar
Met de bovenstaande tips helpen we u graag een goede makelaar te vinden. Het helpt u de juiste makelaar te kiezen, die begrijpt wat er moet gebeuren en die u daarbij goed kan begeleiden. Bovendien betaalt u daarvoor geen hoge kosten en weet u vooraf alvast of het mogelijk is om nauw contact te onderhouden.
Dat komt het proces te goede, zodat u volledig op de makelaar kunt vertrouwen als het spannender begint te worden. Zowel het kopen als het verkopen van een huis is een grote stap. Dan is het prettig om op een professional terug te kunnen vallen.