Je zoekt een goede huis makelaar: voor de aankoop of verkoop van jouw woning. Hoe pak je dat aan en waar let je allemaal op? Dat kan best lastig zijn, als je daarmee geen ervaring hebt. Daarom helpen we je op weg. Wij weten wat makelaars je kunnen bieden. En andersom weten we van onze klanten wat ze belangrijk vinden, als ze zoeken naar een nieuwe woning of hun huis willen verkopen.

We schreven daarom al een keer een blog over wat een makelaar eigenlijk een goede maakt. En deze keer gaan we in op de kennis van vastgoed en van woningen van makelaars. Omdat dit je kan helpen een specialist te zoeken, die daadwerkelijk weet wat er nodig is om een goede keuze te maken. 

Kennis van woningen: verkoop, verhuur en nieuwbouw

Makelaars doorlopen een opleiding en doen meer kennis op in de praktijk. Het is belangrijk dat een specialist je goed kan helpen met wat jij belangrijk vindt. In principe gelden er voor makelaars drie belangrijke kennisgebieden. Idealiter beheerst het makelaarskantoor dat je kiest het allemaal, maar soms is één of twee van de drie voor jou ook voldoende:

  • Verkoop
    Wil je jouw huis verkopen of een nieuwe woning kopen? Dan is het belangrijk dat de makelaar daar veel over kan vertellen. Zorg dat de makelaar weet wat er nodig is om een woning te verkopen, bijvoorbeeld als het gaat om de onderhandeling. En vraag naar de recente ervaringen met de aankoop van woningen, bijvoorbeeld om de rest van de markt voor te zijn.
  • Verhuur
    Grotere makelaarskantoren storten zich ook op de verhuur. Ze weten van verhuurders wat ze belangrijk vinden bij het vinden van huurders. En ze helpen huurders een plek te vinden om te wonen, afgestemd op hun specifieke woonwensen.
  • Nieuwbouw
    Ten slotte heeft een goede huis makelaar verstand van nieuwbouw. Makelaarskantoren die al vroeg betrokken zijn bij projecten denken mee over wat bewoners belangrijk vinden. Dat geeft een beter begrip van jouw situatie, waardoor een huis makelaar daar sowieso beter over kan meedenken als je zelf op zoek bent. 

Waardebepaling en taxaties

Een goede huis makelaar heeft veel kennis van vastgoed. Dat komt specifiek goed van pas op het moment dat er een waardebepaling of een taxatie nodig is. In het eerste geval doet de makelaar een inschatting, op basis van de opname van de woning.

Een makelaar komt bij je kijken of gaat mee naar een woning waarop je wilt gaan bieden. Door een waardebepaling te doen laat je vaststellen wat het huis ongeveer waard is. Dat helpt je bij het bepalen van de vraagprijs en de verkoopstrategie. Of het zorgt ervoor dat je een goed bod kunt doen op een huis, waarmee je de plank niet misslaat.

Let op: zowel een te hoge als een te late vraagprijs zijn verkeerd. En ook een te hoog én een te laag bod helpen je niet als je wilt kopen. Een goede waardebepaling door de makelaar is wat dat betreft heel belangrijk.

Houd er rekening mee dat een waardebepaling niet hetzelfde is als een taxatie. Aan dat laatste zijn meer regels verbonden. Bovendien vragen banken veelal om een taxatie met een rapport vanuit een gecertificeerde instelling. Taxateurs zijn daar speciaal voor opgeleid, en kunnen je dus heel nauwkeurig aangeven wat een woning waard is.

Kennis maken met de makelaar voor jouw nieuwe huis

Om een goede huis makelaar te vinden is het altijd een goed idee om persoonlijk met elkaar in gesprek te gaan. Dat kan bij jou thuis of op locatie, en ook via video of tijdens een telefoongesprek. Zorg ervoor dat jullie even de tijd voor elkaar nemen, om elkaar beter te leren kennen. Dat helpt in de meeste gevallen om aan te voelen of er sprake is van een match.

Vraag de makelaar waarmee je in gesprek gaat in ieder geval naar zijn of haar ervaringen in de markt. En naar de specifieke kennis in de buurt waar je jouw huis wilt verkopen of een nieuwe woning gaat kopen. De huis makelaar die daar veel over kan vertellen kan je waarschijnlijk goed helpen om dit voor elkaar te krijgen. En heb je specifieke vragen over de kennis en kunde? Vaak is het eerste gesprek gratis en vrijblijvend. Zorg ervoor dat je op dat moment de vragen alvast stelt, om in te schatten of jullie een match voor elkaar zijn en in zee moeten gaan.

Goede huis makelaar: met kennis van vastgoed en van woningen

Goede huis makelaar vinden

Een goede huis makelaar vinden lijkt misschien lastig, maar hoeft dat gelukkig niet te zijn. In plaats daarvan is het voldoende om aan de hand van de bovenstaande tips en aanbevelingen een specialist te zoeken die weet waar hij of zij over praat.

De kans is groot dat je op die manier meteen een goed gevoel krijgt bij sommige makelaars, terwijl anderen je niet kunnen bieden waar je naar op zoek bent. Vervolgens is het verstandig om aan te geven dat je wilt kopen of verkopen. Een makelaar kan daar dan op reageren met wat zijn of haar specialisme is. Als je merkt dat er sprake is van een match kan een offerte je helpen om aan te geven wat de kosten zouden zijn. Op die manier loop je niet te hard van stapel, maar zorg je er wel voor dat je steeds stappen vooruit weet te zetten. 

Vraag online meerdere offertes aan en vergelijk de verschillende makelaars met elkaar. Dan maak jij daarna de beste keuze.