Een goed energielabel is misschien wel het beste verkoopargument tijdens de verkoop van jouw woning. Het label laat zien dat de woning energiezuinig is. Dat betekent dat een koper geen rekening hoeft te houden met hoge bedragen voor gas, water en licht. In dit artikel leggen we uit wat het energielabel is, waarom het belangrijk is en hoe je die aanvraagt.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen laat zien hoe zuinig een huis omgaat met energie. Dat geldt voor de verwarming van het huis. 

Hoe zuinig een huis is hangt af van de isolatie, de manier van verwarmen en bijvoorbeeld van eventuele zonnepanelen op het dak of een warmtepomp in huis. Al die elementen samen bepalen welk energielabel voor woningen een huis krijgt. Hoe beter het label, des te groter de bijdrage aan de waarde van de woning. 

Welke energielabels zijn er?

Woningen krijgen een energielabel, dat varieert van A (donkergroen en heel zuinig) tot G (rood en niet zuinig). Het oude stelsel tot 1 maart 2021 gebruikte A++ tot en met D, maar de plustekens bleken niet voor iedereen duidelijk. Daarom gaat het nu alleen nog maar om letters, met kleuren.

Waarom is het belangrijk?

Het energielabel toont hoe zuinig een woning is. Dat is belangrijk, als je het huis wilt verkopen. Een koper wil weten hoeveel energie er nodig is om een woning te verwarmen en om bijvoorbeeld warm water te gebruiken. Als daar meer energie voor nodig is leidt dat tot hogere kosten. Hogere kosten verminderen de waarde van een woning. Kopers kunnen namelijk ook kiezen voor een andere woning, die zuiniger is en daardoor maandelijks tot minder kosten voor gas, water en licht leidt.

Let op: het energielabel voor jouw woning is verplicht bij verkoop. Zorg dat je een energielabel aanvraagt en dit aan de koper kunt tonen. Een makelaar kan je daarbij helpen.

Energielabel verbeteren

Wil je het energielabel van jouw woning verbeteren? Als je de woning beter isoleert, als je zonnepanelen plaatst of als je bijvoorbeeld voor een warmtepomp kiest kan dat invloed hebben op het label. Online vind je meer tips om het energielabel te verbeteren, waarna je een adviseur kunt vragen om jouw woning opnieuw te keuren.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Je kunt een energielabel aanvragen bij een gecertificeerde adviseur. Bij de Rijksoverheid vind je meer informatie over hoe je het label kunt aanvragen. 

H2 Verkopen met goed energielabel

Verkoop je jouw woning met een goed energielabel? Steeds meer kopers vinden het belangrijk dat een woning niet te veel energie verbruikt om te verwarmen en voor warm water. Het label voor energie voor woningen is op die manier een sterk verkoopargument. Een makelaar kan je helpen met het label en om er zoveel mogelijk uit te halen bij verkoop.