U wilt de courtage van makelaars vergelijken. Dat is een goed idee, omdat het gaat om een flink bedrag. Houd rekening met 1 tot 2,5 procent, afhankelijk van de makelaar die u kiest. Dat lijkt weinig, maar voor een huis van 350.000 gaat het om 3.500 tot 8.750 euro.

Wat is courtage?

U kunt de makelaars vergelijken als u zelf goed weet wat courtage is. Het is het bedrag dat de makelaar berekent, voor het totaal aan de diensten.

Het gaat om de woningopname, het bepalen van de verkoopstrategie en de brochure met online presentatie. Daarnaast zal de makelaar u begeleiden bij de bezichtigingen, helpen met het koopcontract en eventueel meegaan naar de notaris. Voor het totaal van die diensten betaalt u een bedrag aan courtage. 

Hoog of laag: courtage vergelijken

U kunt de makelaars kosten vergelijken door uit te gaan van de courtage die u betaalt. Dat kan gewoon online, waarmee u voorkomt dat u de verschillende makelaars meteen allemaal moet uitnodigen.

Let bij de vergelijking van de courtage van makelaars bijvoorbeeld op:

  • Eventuele extra kosten
    Is er sprake van extra kosten, bijvoorbeeld voor een bord in de tuin, een videopresentatie of een betere positie binnen het woningaanbod op de eigen website? Houd rekening met eventuele extra kosten, door daar specifiek naar te vragen. Dat voorkomt verrassingen, ten opzichte van de vergelijking van courtage bij makelaars.
  • Aanbetaling en courtage
    Vraagt de makelaar om een aanbetaling en daarna de rest van de courtage? En dient u die kosten ook te betalen als de aankoop- of verkoopopdracht uiteindelijk niet doorgaat? Kijk hoe het bedrag is opgebouwd en vraag alvast wanneer u het bedrag moet betalen. Dat voorkomt onduidelijkheden.
  • Prestatiebonus
    Sommige makelaars rekenen met een prestatiebonus. Ze ontvangen een extra bedrag aan courtage als ze de woning bijvoorbeeld snel of voor een bepaalde prijs verkopen. Controleer of er sprake is van een clausule. Zorg er op die manier voor dat u goed weet welke prijs u uiteindelijk betaalt om de makelaar in te schakelen voor de aankoop of de verkoop.

Tip: makelaars zijn beschikbaar voor de aankoop en verkoop van woningen. Maak duidelijke afspraken over de courtage, afgestemd op de werkzaamheden die er moeten gebeuren.

Courtage van makelaars vergelijken

U kunt met de bovenstaande tips de courtage van makelaars vergelijken. Voorkom op die manier dat u voor verrassingen komt te staan, omdat u niet goed op de hoogte was van de kosten die zij berekenen. Het gaat om een flink bedrag. Daar staan waardevolle diensten tegenover. Dat neemt niet weg dat het verstandig is om een goede vergelijking te maken. Op die manier betaalt u niet meer dan nodig, terwijl het wel goed geregeld is.